Кластерний аналіз як метод оцінки тяжкості перебігу неалкогольної жирової хвороби печінки у пацієнтів з гіпертонічною хворобою

Thumbnail Image

Date

2021-10

Authors

Рождественська, Анастасія Олександрівна
Железнякова, Наталя Мерабівна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖБП) вражає близько 25% дорослого населення світу, і значна увага приділяється тісному взаємозв'язку між НАЖХП та гіпертонічною хворобою (ГХ). Одним з методів інтелектуального аналізу даних є кластеризація, яка дозволяє знаходити закономірності у результатах обстеження пацієнтів, у тому числі, із захворюваннями печінки. У кластерний аналіз були включені 63 пацієнти з неалкогольним стеатогепатитом (НАСГ) та ГХ, у якості групи порівняння були обстежені 62 пацієнти з ізольованим НАСГ, а для контрольних результатів – 20 практично здорових осіб. Усім пацієнтам було виміряно об’єм талії (ОТ), визначений систолічний (САТ) та діастолічний артеріальний тиск (ДАТ), проведені лабораторні дослідження, імуноферментним методом (ELISA) визначені плазматичні рівні калістатину (КС), інтерлейкіну-1β (IL-1β) та інтерлейкіну-10 (IL-10). Для визначення товщини правої (ТПЧ), лівої (ТЛЧ) та хвостатої (ТХЧ) часток печінки проведене УЗД органів черевної порожнини, а для визначення фібротичних змін печінки – двовимірна зсувнохвильова еластометрія з розрахуванням показника жорсткості печінкової паренхіми (E, кПа). Кластерний аналіз проводили за допомогою ієрархічного методу та алгоритму k-середніх з попередньою стандартизацією даних. За результатами кластеризації було виділено 3 підгрупи пацієнтів з НАЖХП та ГХ. Кластер 1 відрізнявся низькими САТ та ДАТ, невеликим ОТ, невисокими рівнями АЛТ та АСТ, середнім вмістом IL-1β, низькою активністю КС та IL-10, ознаками гепатомегалії та підвищеною жорсткістю печінкової паренхіми. До кластера 2 були віднесені пацієнти з найвищими САТ та ДАТ, середнім ОТ, найвищими рівнями АЛТ, АСТ та IL-1β, низькою активністю КС та IL-10, найбільш виразними УЗ-ознаками гепатомегалії та найгіршими результатами еластометрії печінки. Кластер 3 відрізнявся середнім САТ та ДАТ, мінімальним вмістом АЛТ, АСТ та IL-1β, найвищими рівнями КС та IL-10, мінімальними ознаками гепатомегалії та найнижчими значеннями жорсткості печінкової паренхіми. Кластери достовірно відрізнялись від групи контролю за всіма ознаками, від групи з ізольованою НАЖХП – за усіма параметрами, окрім ОТ та IL-1β, а між собою варіювали щонайменше за 4, а якнайбільше – за 9 ознаками. Таким чином, основними маркерами вираженого печінкового фіброзу можна вважати підвищений САТ та ДАТ, збільшення АЛТ та АСТ, зниження активності КС та IL-10 та ознаки гепатомегалії за даними УЗД.

Description

Keywords

НАЖХП, неалкогольний стеатогепатит, гіпертонічна хвороба, кластерний аналіз, маркери фіброзу печінки

Citation

Рождественська А. О. Кластерний аналіз як метод оцінки тяжкості перебігу неалкогольної жирової хвороби печінки у пацієнтів з гіпертонічною хворобою / А. О. Рождественська, Н. М. Железнякова // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2021. – Том 6, № 5 (33). – С. 239–246.