Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33598
Title: Офісна гістероскопія: навчально-методичний посібник для самостійної роботи слухачів
Authors: Козуб, Микола Іванович
Козуб, Максим Миколайович
Скибіна, Ксенія Павлівна
Keywords: офісна гістероскопія
патологія ендометрію
аномальні маткові кровотечі
НП2024/2022
Issue Date: 8-Feb-2023
Citation: Козуб М. І. Офісна гістероскопія : навчально-методичний посібник для самостійної роботи слухачів / М. І. Козуб, М. М. Козуб, К. П. Скибіна ; Харківська медична академія післядипломної освіти. – Харків : ХМАПО, 2022. – 57 с.
Abstract: Засновником гістероскопії є німецький вчений P. Bossini, який розробив ендоскоп для огляду внутрішніх органів тіла людини, названий ним Lichlieter (провідник світла). У 1869 р. другий німецький вчений D. Pantaleoni виконав огляд порожнини матки за допомогою модифікованого цистоскопа. У 70-х роках XIX ст. вчений M. Nitze застосував першу оптичну систему, що дозволяла одержати збільшене зображення. Гістероскоп Хейдельберга є модифікацією цистоскопа Nitze, однак мав додатковий канал для ірригації та аспірації розчинів. У жовтні 1925 р. американський вчений L. C. Rubin вперше застосував вуглекислий газ як середовище для заповнення порожнини матки. В СРСР розвитку гістероскопії сприяли дослідження академіка Персіанінова Л. С. (1970) та академіка Савельєвої Г. М. (1976), а в Україні підсумки досліджень по застосуванню гістероскопії в лікуванні жіночого безпліддя наведені в монографії академіка В. І. Грищенко та професора М. І. Козуба «Ендоскопія в діагностиці і лікуванні жіночого безпліддя» (1998). У 2000 р. S. Betocchi (Італія) впровадив гістероскопічне обстеження і лікування в амбулаторних умовах без анестезії та додаткових інструментів та назвав ці втручання «офісна гістероскопія», яка дає змогу виключити практично всі травмуючі фактори, що знижує больові відчуття у пацієнтки та забезпечує кращу переносимість процедури жінками. Використання мініендоскопів, атравматичного введення інструментів привели до формування нового виду втручань «no touch» — безконтактної гістероскопії або піхвового введення гістероскопа, що передбачає проведення офісного гістероскопа через піхву, шийку матки в порожнину матки без використання дзеркал, пульових щипців, аналгезії або анестезії.
Description: Затверджено Вченою радою Харківської медичної академії післядипломної освіти (протокол №1 від 21.01. 2022 р.)
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33598
Appears in Collections:Навчально-методичні видання. Кафедра акушерства та гінекології № 3



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.