Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33541
Title: Гіпоксія і затримка росту плода : навчально-методичний посібник для самостійної роботи слухачів
Authors: Лахно, Ігор Вікторович
Keywords: затримка росту плода
дистрес плода
дисфункція плаценти
НП2024/2020
2024у/2020
Issue Date: 16-Mar-2020
Publisher: Харківська медична академія післядипломної освіти
Citation: Гіпоксія і затримка росту плода : навчально-методичний посібник для самостійної роботи слухачів / І. В. Лахно. – Харків : ХМАПО, 2020. – 30 с.
Abstract: У сучасному акушерстві ЗРП є важливою проблемою, яка впливає на рівень перинатальної захворюваності та смертності. ЗРП має несприятливі наслідки для неврологічного статуса дитини, що обумовлено великою частотою уражень нервової системи новонародженого. У міжнародних класифікаціях причин перинатальної смертності існують різні тлумачення причин ЗРП [2, 3]. У Абердинській класифікації (1986) відзначено, що значна кількість випадків антенатальної загибелі плода унаслідок ЗРП пов'язана з генетичними аномаліями. У подальшому Wigglesworth використав у розробці класифікації схему, яка мала метою зниження перинатальної смертності шляхом виділення елементів для клінічного втручання відповідно до гестаційного терміну плода [10]. Найбільш повно патогенез антенатальної загибелі відображено у Стокгольмській класифікації (2005). Аналіз 382 випадків смертності у Стокгольмі дозволив встановити 382 первинних і 132 супутніх діагнозів. Провідною причиною смерті була ЗРП, пов'язана з плацентарною недостатністю (дисфункцією плаценти, ДП) – 23 %. Інфекційні захворювання склали 19 % випадків, вроджені вади розвитку і хромосомні аномалії – 12 %, причини, що не мають пояснення – 12 % [21]. ЗРП – ускладнення вагітності, яке виникає внаслідок ДП і призводить до народження дитини з масо-ростовими параметрами нижче 10 перцентилі для даного терміну гестації. У МКХ-10 рубрика РО5 об'єднує «сповільнений ріст та недостатність живлення плода». В Україні за даними статистики частота ЗРП серед доношених новонароджених дітей від 10 % до 22 %, а серед недоношених – 18-22 % у різних регіонах держави. Перинатальна смертність на тлі ЗРП серед доношених новонароджених досягає 10,3 %, а серед недоношених – 49 %. У даної категорії немовлят часто зустрічаються наступні ураження: порушення мозкового кровообігу, внутрішньочерепні крововиливи, пренатальна енцефалопатія, дисплазія кульшових суглобів, кривошия, вади розвитку серця, зниження м'язового тонуса і пригнічення фізіологічних рефлексів, синдром дихальних розладів [7, 12, 18]. Оскільки ЗРП є класичним прикладом внутрішньочеревного програмування захворювань, які мають прояв уже в дорослому віці, то даний посібник містить корисну інформацію для значного контингенту лікарів. Проте, він розрахований на лікарів загальної практики-сімейної медицини та акушерів-гінекологів.
Description: Затверджено Вченою радою Харківської медичної академії післядипломної освіти протокол № 1 від « 20 » січня 2020 року
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33541
Appears in Collections:Навчально-методичні видання. Кафедра акушерства та гінекології № 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ГіпоксіяПлода.pdf1,03 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.