Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33379
Title: Математичне модулювання ймовірності розвитку та прогресування діабетичного макулярного набряку у хворих на цукровий діабет 2 типу
Authors: Кирилюк, М.Л.
Сук, С.А.
Keywords: діабетичний макулярний набряк
математична модель
цукровий діабет 2 типу
2023у
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний медичний університет імені О.О. Богомольця
Citation: Кирилюк М. Л. Математичне модулювання оцінки ймовірності розвитку та прогресування діабетичного макулярного набряку у хворих на цукровий діабет 2 типу / М. Л. Кирилюк, С. А. Сук // Медична наука України. ─ 2023. ─ № 4. ─ С. 30–36.
Abstract: Актуальність. Встановлена участь фракталкіну, кластеріну і sICAM у патогенезі діабетичних ускладнень очного дна. Розробка методів математичної оцінки прогнозу розвитку та перебігу діабетичного макулярного набряку (ДМН) за участю цих цитокінів є актуальною проблемою сучасної офтальмології та ендокринології. Ціль: Розробити прогностичні математичні моделі оцінки ймовірності розвитку та прогресування ДМН у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу на основі вивчення вмісту фракталкіну, кластеріну і sICAM-1сироватки крові. Матеріали та методи. Проведено одноцентрове вибіркове одномоментне відкрите спостережне дослідження 82 пацієнтів (145 очей) з ДМН при ЦД 2 типу, розділених на 4 групи відповідно до ступеня тяжкості ДМН. Середній вік пацієнтів склав 65,25±10,85 років, середня тривалість діабету – 14,0±7,05 років (±SD). У сироватці крові пацієнтів методом ІФА визначали концентрацію фракталкіну, кластеріну і sICAM-1, проводили інструментальне обстеження очного дна. Використовували багатомірний дискримінантний аналіз за допомогою програми «SPSS 9.0». Статистично значущими вважали відмінності при p<0,05. Було розроблено 3 моделі із лінійними комбінаціями досліджуваних показників та отримані відповідні формули функцій класифікацій (ФК). Результати. Моделі оцінки ризику розвитку та прогресування ДМН у хворих на ЦД 2 типу характеризуються тим, що на першому етапі фіксують тривалість ЦД, проводять вимірювання в сироватці крові концентрації фракталкіну, кластеріну і sICAM-1. Далі за допомогою офтальмоскопії встановлюють наявність та тяжкість ДМН, присвоюють код 1 – наявність супутньої діабетичної ретинопатії (ДРП), код 2 – відсутність ДРП. На кінцевому етапі підраховують функції класифікації ФК1 та ФК2 або ФК2 та ФК3 (залежно від моделі), порівнюють ФК1 і ФК2 або ФК2 і ФК3 і визначають за відповідними формулами яка з них більша. Причому прогностичне рішення приймається як вибір тієї ФК, яка має більше значення. Так, якщо ФК1>ФК2, то прогноз – можлива стабілізація патологічного процесу, а якщо ФК2>ФК1 або ФК3>ФК2, то прогноз - ймовірність прогресування патологічного процесу. Висновки. Інформативність математичних моделей оцінки прогностичної значущості цитокінів фракталкіну, кластеріну і sICAM-1 сироватки крові в розвитку та прогресуванні ДМН у хворих на ЦД 2 типу становить 62,5–77,5 % залежно від виду моделі.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33379
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра ендокринології та дитячої ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4-Кирилюк_11.12.2023.pdf275,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.