Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33212
Title: Особливості та застороги використання метамізолу натрію як складової симптоматичного застосування нестероїдних протизапальних засобів
Authors: Ільченко, Ірина Анатоліївна
Баришева, Даріна Володимирівна
Пікалов, Дмитро Валерійович
Смолін, Іван Олександрович
Keywords: метамізол
біль
нестероїдні протизапальні засоби
2023у
Issue Date: Mar-2023
Citation: Особливості та застороги використання метамізолу натрію як складової симптоматичного застосування нестероїдних протизапальних засобів / Д. В. Баришева, Д. В. Пікалов, І. О. Смолін, І. А. Ільченко // Комплексний підхід до модернізації науки: методи, моделі та мультидисциплінарність : матеріали II Міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 3 березня, 2023р. / Міжнародний центр наукових досліджень. — Вінниця : Європейська наукова платформа, 2023. —С. 206–207.
Abstract: Метамізол натрію (МН) відноситься до групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) і входить до складу багатьох лікарських препаратів (ЛП) - «Анальгін», «Баралгін М», «Спазган», «Максіган» та інш., які часто використовуються пацієнтами для симптоматичного лікування головного або зубного болю, болю у м’язах, а також для зменшення симптомів жару при респіраторних захворюваннях. МН як і всі НПЗЗ має протизапальну, анальгезуючу та жарознижуючу дію. Однак, попри ефективність цього засобу, МН може викликати серйозні побічні ефекти (ПЕ). Одним з них є агранулоцитоз – стан, що характеризується різким зниженням числа лейкоцитів у крові, внаслідок чого розвивається послаблення імунної системи та підвищення ризику виникнення інфекцій.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/33212
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра клінічної фармакології та внутрішньої медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
18-31-PB (1).pdf1,3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.