Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32880
Title: Життєздатність та види загибелі лейкоцитів крові щурів з синдромом полікістозних яєчників за умов переривчастого холодового впливу
Authors: Жулікова, М.В.
Мирошниченко, Михайло Сергійович
Наконечна, О.А.
Жуліков, О.О.
Бібіченко, Вікторія Олександрівна
Мирошниченко, С.О.
Зайцева, О.В.
Ковальцова, Марина Вікторівна
Keywords: життєздатність
лейкоцити
кров
щури
синдром полікістозних яєчників
переривчастий холодовий вплив
апоптоз
некроз
2023у
Issue Date: 2023
Citation: Життєздатність та види загибелі лейкоцитів крові щурів з синдромом полікістозних яєчників за умов переривчастого холодового впливу / М. В. Жулікова, М. С. Мирошниченко, О. А. Наконечна, О. О. Жуліков, В. О. Бібіченко, С. О. Мирошниченко, О. В. Зайцева, М. В. Ковальцова // Фізіологічний журнал. – 2023. – Т. 69, № 5. – С. 33–42.
Abstract: Метою нашої роботи є оцінка життєздатності та визначення видів загибелі лейкоцитів крові щурів з синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ) за умов переривчастого холодового впливу. Дослідження проведено на 40 статевонезрілих самицях щурів популяції WAG віком 27 діб, які були розділені на 5 груп (по 8 тварин у кожній групі): 1-ша група – інтактні щури; 2-га група – щури, яким щоденно протягом 25 діб підшкірно вводили 0,2 мл очищеної та стерилізованої оливкової олії; 3-тя група – щури, яких щоденно протягом 25 діб піддавали переривчастому холодовому впливу; 4-та група – щури, яким моделювали дегідроепіандростероніндукований СПКЯ; 5-та група – щури, яким на тлі переривчастого холодового впливу вводили дегідроепіандростерон. Життєздатність лейкоцитів та види їх загибелі були визначені за допомогою проточного цитометра FACS Canto II (Becton Dickinson, США). У щурів з СПКЯ було виявлено зменшення відсотка життєздатних лейкоцитів та збільшення відсотка лейкоцитів, що знаходяться на початковій стадії апоптозу, при цьому кількість лейкоцитів, що знаходяться на пізній стадії, та некротично змінених лейкоцитів відповідала нормі. У щурів на тлі введення дегідроепіандростерону у разі переривчастого холодового впливу відсоток життєздатних лейкоцитів, а також лейкоцитів, що знаходяться на різних стадіях апоптозу та у стані некрозу, відповідав фізіологічній нормі. Таким чином, виявлено зниження життєздатності нейтрофільних лейкоцитів крові щурів з СПКЯ внаслідок активації процесів апоптозу, про що свідчило збільшення відсотка лейкоцитів, якізнаходяться на початковій стадії апоптозу. Переривчастий холодовий вплив (4 год щодня при +4°C протягом 25 днів) на тлі введення щурам дегідроепіандростерону чинив антиапоптотичний ефект, нормалізуючи життєздатність нейтрофільних лейкоцитів крові.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32880
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра загальної та клінічної патофізіології імені Д.О. Альперна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Життєздатність та види Жулікова .pdf776,67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.