Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32794
Title: Паліативна допомога – важлива складова лікування хворих на туберкульоз
Authors: Глоба, Тетяна Олексіївна
Глоба, Дмитрій Вячеславович
Голозубова, Олена Валеріївна
Keywords: паліативна допомога
туберкульоз
хронічна хвороба
протитуберкульозні препарати
2023у
Issue Date: 17-Oct-2023
Publisher: isg-konf.com
Citation: Глоба Т. О. Паліативна допомога – важлива складова лікування хворих на туберкульоз / Т. О. Глоба, Д. В. Глоба, О. В. Голозубова // Scientific projects on improving the enviroment : V International Scientific and Practical Conference, Brussels, Belgium, 17─20 October 2023 / isg-konf.com. – Brussels, 2023. – P. 112─114.
Abstract: Паліативна допомога – це система заходів, яка дозволяє покращити якість життя пацієнтів та їхніх сімей і вирішити проблеми, що пов’язані з захворюванням, загрозливим для життя, запобігає стражданням і полегшує їх шляхом ранньої діагностики, ретельної оцінки й купірування больового синдрому та інших симптомів, а також включає надання психосоціальної і духовної підтримки. За даними ВООЗ, кожен рік у світі близько 19 млн людям необхідна паліативна допомога наприкінці життя. Така ж кількість людей потребує паліативної допомоги протягом останнього року життя. Отже, загальна кількість осіб, яким щорічно потрібна паліативна допомога, сягає майже 39 млн. Туберкульоз - це інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, яка найчастіше вражає легені. Це захворювання є значною проблемою для усього світу. Паліативна допомога хворим на туберкульоз – це комплекс заходів щодо хворих, які страждають на невиліковну форму туберкульозу, а також членів їх сімей, з метою полегшення фізичних, психічних, душевних та соціальних страждань у хворих на туберкульоз. Актуальність проблеми надання паліативної та хоспісної допомоги населенню суттєво зросла наприкінці ХХ сторіччя у зв'язку із значним зростанням кількості людей, що вмирають від хронічних, важких, невиліковних хвороб. Туберкульоз не є невиліковною хворобою, але за даними ВООЗ, Україна належить до п'ятірки країн з найбільшою кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу з розширеною резистентністю. А саме ця форма вже є підставою для надання хворим паліативної допомоги, так як будь-яке лікування протитуберкульозними препаратами не буде ефективним. Також, існують випадки, коли хворі припиняють лікування за власним бажанням, з невідомих лікарям причин, тоді їм буде призначена лише паліативна допомога. Згідно зі статистикою Національної служби здоров'я України (НСЗУ), за лютий 2023 року зареєстрували 1855 нових випадків захворювання на туберкульоз. У лютому минулого року зафіксували 1772 випадки туберкульозу. Загалом за 2022 рік кількість захворюваності на туберкульоз, включаючи рецидиви, зросла на 2,5% порівняно з 2021 роком. Особливо потребують уваги випадки зі резистентністю до лікарської терапії.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32794
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Титул.pdf444,6 kBAdobe PDFView/Open
Глоба, Голозубова.pdf186,6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.