Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32396
Title: Результати аналізу якості життя пацієнтів на хронічне обструктивне захворювання легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою
Authors: Меленевич, Анастасія Ярославівна
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень
гіпертонічна хвороба
якість життя
Issue Date: 29-Apr-2023
Citation: Меленевич А. Я. Результати аналізу якості життя пацієнтів на хронічне обструктивне захворювання легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою / А. Я. Меленевич // Відкрита наука України: візійний дискурс в умовах воєнного стану : матеріали Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції, Ужгород, 26–28 квітня 2023 р. / Ужгородський національний університет. – Ужгород, 2023. – DOI: https://doi.org/10.59948/osou6.2023.08.
Abstract: Глобальна ініціатива з хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) для повсякденної оцінки якості життя пацієнтів із ХОЗЛ пропонує використовувати оціночний тест при ХОЗЛ (chronic obstructive pulmonary disease (COPD) Assessment Tes (CAT)) та опитувальник для контролю ХОЗЛ (COPD Control Questionnaire (CCQ)). У клінічних випробуваннях CAT і CCQ добре себе зарекомендували для оцінки стану здоров’я при ізольованому ХОЗЛ. Обидва опитувальника оцінюють схожі симптоми (кашель, виділення мокротиння, задишку), однак CCQ включає додаткову поглиблену оцінку психічної та фізичної діяльності пацієнтів, тоді як CAT більше зосереджується на таких симптомах, як стиснення в грудях і якість сну. Артеріальна гіпертензія є найпоширенішою супутньою патологією серед пацієнтів із ХОЗЛ. За умов наявності супутньої серцево-судинної патології у пацієнтів на помірне ХОЗЛ суттєво зростають кардіоваскулярні ризики, що потребує своєчасного застосування діагностичних та превентивних заходів. Співставлення результатів оцінки якості життя коморбідних пацієнтів за допомогою опитувальників CAT та CCQ із клініко-діагностичними показниками, асоційованими з погіршенням стану цих хворих, допоможе оцінити користь від застосування опитувальників у рутинній практиці на первинній ланці охорони здоров'я. Нами було встановлено, що опитувальник CCQ у порівнянні з CAT є більш інформативним щодо об'єктивізації стану пацієнтів на ХОЗЛ помірного ступеня тяжкості у поєднанні з ГХ.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32396
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішніх та професійних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Меленевич А.Я.-Ужгород.pdf141,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.