Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32251
Title: Інформативність результатів тонкоголкової аспіраційної пункційної біопсії у верифікації карцином шляхом порівняльного аналізу цитологічного та гістологічного досліджень вузлових утворень щитоподібної залози
Authors: Гончарова, Ольга Аркадіївна
Дубовик, Віктор Миколайович
Дорош, Олена Григорівна
Герасименко, Леонід Володимирович
Сазонов, Максим Євгенович
Keywords: вузлові утворення щитоподібної залози
тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія
Issue Date: 25-Apr-2023
Publisher: International Science Group
Citation: Інформативність результатів тонкоголкової аспіраційної пункційної біопсії у верифікації карцином шляхом порівняльного аналізу цитологічного та гістологічного досліджень вузлових утворень щитоподібної залози / В. М. Дубовик, О. Г. Дорош, О. А. Гончарова, Л. В. Герасименко, М. Є. Сазонов // Methods of solving complex problems in science : Proceedings of the XVI International Scientific and Practical Conference, Prague, Czech Republic, April 25–28, 2023 / International Science Group. – Prague, 2023. – P. 270–274.
Abstract: Вузлові утворення ЩЗ являються клінічним станом, що залишається проблемою й на теперішній час викликає труднощі та створює дебати щодо діагностики та лікування. Основною задачею клініциста при виявленні вузлового утворення являється стратифікація ризику його злоякісності з урахуванням клінічних, лабораторних та УЗ-ознак. При всьому цьому єдиним доопераційним методом прямої оцінки структурних змін в ЩЗ є тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія (ТАПБ). Мета дослідження. Порівняльний аналіз даних цитологічного дослідження біоптатів вузлових утворень ЩЗ та результатів гістологічного дослідження після проведення оперативного втручання на ЩЗ, а також оцінка інформативності метода ТАПБ в верифікації карцином. Матеріали та методи дослідження. Дослідження проведено на базі відділення хірургічної ендокринології та гінекології клініки ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В. Я. Данилевського НАМН України». Так, протягом 2019 року було проконсультовано 4982 пацієнти із вузловими утвореннями ЩЗ, 2158 із яких виконано ТАПБ. Аналіз даних проводили в залежності від статі та віку пацієнтів, протоколів УЗД ЩЗ та цитологічного дослідження біоптатів, а також морфологічного дослідження в тих випадках, коли було проведено оперативне втручання. Результати дослідження та їх обговорення. За результатами цитологічного дослідження 149 біоптатів (6,9 %) було віднесено до І категорії, до ІІ категорії – 1779, що становить 82,4 % від загальної кількості обстежених; до ІІІ категорії – 15 (0,7 %), до IV категорії – 32 (1,5 %), V категорії – 56 (2,6 %) та до VI категорії – 127 біоптатів (5,9). Висновки: 1. Цитологічне дослідження біоптатів ЩЗ з оцінкою за системою Bethesda є найбільш інформативним методом в діагностиці карциноми ЩЗ, що підтверджується показником специфічності. 2. Найменш достеменними в цитологічній діагностиці карциноми ЩЗ слід вважати заключення категорії Bethesda IV, що диктує необхідність пошуку нових методів діагностики і в першу чергу молекулярно-генетичних для верифікації раку ЩЗ.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32251
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра ендокринології та дитячої ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
METHODS-OF-SOLVING-COMPLEX-PROBLEMS-IN-SCIENCE_GONCHAROVA_25.28.04.2023.pdf1,67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.