Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32027
Title: Морфофункціональна характеристика ендометрія у жінок з аномальними матковими кровотечами на тлі екстрагенітальної патології
Authors: Алєксєєва, Олена Сергіївна
Гаркавенко, Карина Володимирівна
Keywords: номальна маткова кровотеча
автоімунний тиреоідит
морфологія
ендометрій
гістерорезектоскопія
Issue Date: Jan-2023
Citation: Алєксєєва О. С. Морфофункціональна характеристика ендометрія у жінок з аномальними матковими кровотечами на тлі екстрагенітальної патології / О. С. Алєксєєва, К. В. Гаркавенко // Вісник морської медицини. – 2023. – №1 (98). – С. 100–106.
Abstract: Патологія ендометрія є однією з найчастіших причин госпіталізації. Необхідною умовою гармонійного функціонування жіночого організму є баланс усіх гормональних параметрів, зокрема ЩЗ, оскільки взаємозвʼязки між яєчниками та тиреоцитами є тісними протягом всього життя жінки, регулюючи менструальну та репродуктивну функції. Мета роботи. Вивчити морфологічні особливості ендометрія у жінок із аномальними матковими кровотечами на тлі автоімунного тиреоїдиту та визначити взаємозвʼязок між гістологічним статусом та гормональними і метаболічними параметрами у цих пацієнток. Матеріал і методи досліджень. У дослідження було включено 109 пацієнток репродуктивного віку, які знаходилися на лікуванні у відділенні оперативної гінекології КНП ХОР «Обласна клінічна лікарня» м. Харкова. Залежно від наявності автоімунного тиреоїдиту пацієнток поділили на 3 групи: першу становили 47 (43,11%) жінок з аномальними матковими кровотечами, другу – 42 (38,5%) пацієнтки з аномальними матковими кровотечами та патологією ЩЗ, третя – контрольна група, до якої увійшли 20 (18,3 %) жінок без ознак АМК. Всім жінкам було проведено стандартне клініко-морфологічне обстеження, включаючи збір скарг, анамнезу, проведення лабораторних методів, трансвагінальне ультразвукове дослідження органів малого тазу. Пацієнткам І та ІІ груп проведено оперативне втручання в об’ємі гістерорезектоскопії. Висновки. Діагностика, лікування та динамічне спостереження пацієнток з АМК, особливо з супутнью патологією, набувають особливого значення для зниження вірогідності рецидивів та розвитку інвазивного раку тіла матки.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/32027
ISSN: 2707-1324
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра акушерства та гінекології № 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вісник морської медицини.pdf340,36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.