Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31958
Title: Результати застосування мультимодальної аналгезії при анестезіологічному забезпеченні хірургічних втручань у пацієнтів з політравмою
Authors: Курсов, Сергій Володимирович
Скоропліт, Сергій Миколайович
Keywords: політравма
торакальна травма
мультимодальне знеболення
циклооксигеназа
Issue Date: 28-Apr-2023
Publisher: Громадська організація «Європейська наукова платформа»
Citation: Курсов С. В. Результати застосування мультимодальної аналгезії при анестезіологічному забезпеченні хірургічних втручань у пацієнтів з політравмою / С. В. Курсов, С. М. Скоропліт // Розвиток наукової думки постіндустріального суспільства: сучасний дискурс : матеріали III Міжнародної наукової конференції, м. Львів, 28 квітня, 2023 р. / Міжнародний центр наукових досліджень. — Вінниця : Громадська організація «Європейська наукова платформа», 2023. — С. 174–179.
Abstract: У двох груп пацієнтів з політравмою, переважним компонентом якої була торакальна травма, порівнювали результати ургентного знеболювання. Пацієнтам контрольної групи (n=12) хірургічне втручання проводилося під внутрішньовенною анестезією кетаміном і фентанілом. Додаткових компонентів знеболювання не застосовувалося. У пацієнтів основної групи (n=12), в яких також була застосована анестезія на основі кетаміну і фентанілу, до складу премедикації включали інгібітори ферментів циклооксигенази: (ЦОГ): ЦОГ-1, ЦОГ-2 та ЦОГ-3 – декскетопрофен та метамізол натрію. Внутрішньовенно в складі фізіологічного розчину вводили 10-15 мл 25% магнію сульфату та виконували місцеву інфільтраційну анестезію прокаїном. В роботі оцінювали стан післяопераційного знеболення, вегетативний статус, функцію зовнішнього дихання, показники центральної та периферичної гемодинаміки в першу добу після операції. Мультимодальне знеболювання достовірно сприяло покращенню аналгетичного компонента: зменшенню інтенсивності болю за візуально-аналоговою шкалою, зменшенню потреби в застосуванні морфіну, а також покращувало вегетативний статус та сприяло прискоренню відновлення повноцінного зовнішнього дихання.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31958
ISBN: 978-617-8126-29-2
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медицини невідкладних станів та медицини катастроф

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
28_04_2023_Львів_Стаття_24-37-PB.pdf1,59 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.