Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31926
Title: Стан метаболічних процесів і шляхи їх покращення у жінок перименопаузального віку завдяки застосуванню стратегії life extension
Authors: Лахно, Ігор Вікторович
Keywords: перименопауза
Ксилат
Тівортін
антиейджинг
life extension
Issue Date: 25-Nov-2021
Publisher: Trilist
Citation: Лахно І. В. Стан метаболічних процесів і шляхи їх покращення у жінок перименопаузального віку завдяки застосуванню стратегії life extension / І. В. Лахно // Репродуктивна ендокринологія. – 2021. – № 4. – С. 51–54. – DOI: https://doi.org/10.18370/2309-4117.2021.61.51-54.
Abstract: Подовження тривалості та підвищення якості життя жінок старших вікових груп є значною проблемою сучасної медицини. Порушення метаболізму у вигляді цукрового діабету типу ІІ і атерогенної дисліпідемії призводять до високої частоти ускладнень із боку серцево-судинної системи. Відомо, що призначення замісної гормональної терапії не може нормалізувати вікові порушення метаболізму. Тому пошук нових методів підтримання здоров’я серця та судин є надзвичайно актуальним. Мета дослідження: вивчення стану автономної нервової регуляції, карбогідратного й ліпідного обміну в жінок перименопаузального віку з використанням підходу life extension. Матеріали та методи. І (контрольну) групу становили 35 практично здорових жінок репродуктивного віку. До ІІ (основної) групи увійшла 71 пацієнтка; з перших днів редукційної дієти учасницям цієї групи протягом 5 днів інфузійно вводили 200 мл розчину ксилітолу з електролітами (препарат Ксилат), а також 5 днів внутрішньовенно вводили L-аргінін (препарат Тівортін) по 200 мл один раз на добу, із подальшим прийманням питного розчину препарату впродовж іще 3 тижнів. Усі залучені пацієнтки дотримувалися 28-денної дієти, а також щоденно виконували комплекс ранкової гімнастики в аеробному режимі впродовж 3 місяців. Результати. У результаті запропонованої лікувально-профілактичної програми відбулося вірогідне зниження індекса маси тіла в пацієнток основної групи. При цьому індекс Купермана зазнав вірогідного зниження. Зниження індекса маси тіла в жінок основної групи було запорукою покращення автономної нервової регуляції та метаболічних процесів. Використання ксилат-тівортінового курсу life extension дозволило зробити акцент на подоланні інсулінорезистентності, дисліпідемії та хронічного запалення. Висновки. Розроблена 3-місячна програма сприяла значному покращенню стану метаболічних процесів та показників гемодинаміки в жінок перименопаузального віку. Це є підставою для впровадження ксилат- тівортінового курсу life extension у практику сімейних лікарів, акушерів-гінекологів і фахівців у галузі естетичної медицини.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31926
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра акушерства та гінекології № 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
246685-Article Text-566815-1-10-20211210.pdf327,56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.