Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31467
Title: Вплив введення мезенхімальних стовбурових клітин на структуру та функцію нейропіля великих півкуль головного мозку щурів з експериментальною нітритіндукованою деменцією
Authors: Лукьянова, Євгенія Михайлівна
Павлова, О.О.
Губіна-Вакулік, Галина Іванівна
Горбач, Тетяна Вікторівна
Keywords: деменція альцгеймерівського типу
нейропіль
нітрит натрію
мезенхімальні стовбурові клітини
окисний стрес
антиоксидантна система
ацетилхолін
гіпоксія
щури
Issue Date: 2022
Citation: Вплив введення мезенхімальних стовбурових клітин на структуру та функцію нейропіля великих півкуль головного мозку щурів з експериментальною нітритіндукованою деменцією / Є. М. Лук’янова, О. О. Павлова, Г. І. Губіна-Вакулік, Т. В. Горбач // Фізіологічний журнал. – 2022. – Т. 68, № 5. – С. 51–59. – DOI: 10.15407/fz68.05.051.
Abstract: Вивчали структурно-функціональні особливості нейропіля великих півкуль головного мозку (ГМ) щурів з експериментальною нітритіндукованою деменцією альцгеймерівського типу після введення мезенхімальних стовбурових клітин (МСК). Щурам вводили водний розчин нітриту натрію в дозі 50 мг/кг упродовж 14 (1-ша група) та 28 днів (3-тя група), а половина щурів додатково отримувала внутрішньовенно МСК у дозі 500 тис. клітин на одного щура (2-га і 4-та групи). Контрольні тварини отримували фізіологічний розчин за такою самою схемою. Спектрофотометрично в гомогенатах ГМ вимірювали вміст ацетилхоліну, активність каталази, супероксиддисмутази, вміст ТБК-активних речовин, а в еритроцитах – вміст 2,3-дифофогліцерату (2,3-ДФГ). Мікропрепарати ГМ, забарвлені конго червоним (та гематоксиліном) та галоціанін-хромовими галунами за методом Ейнарсона, досліджували на бінокулярному мікроскопі Axiostar plus з цифровою фотокамерою ProgRes C10Plus («Zeiss», Німеччина) та вимірювали оптичну щільність нейропіля (вміст РНК у цитоплазмі нервових відростків великих півкуль). У всіх щурів дослідних груп збільшувався в еритроцитах вміст 2,3-ДФГ та відбувався дисбаланс у про- та антиоксидантній системі, розвивався окисний стрес у тканині ГМ. На мікропрепаратах великих півкуль осередково з’явилися зони дистро- та атрофізації нейрофіламентів, накопичувався амілоїд, особливо у щурів 3-ї групи. Оптична щільність нейропіля та вміст ацетилхоліну були знижені. Після введення МСК вміст ацетилхоліну достовірно підвищувався у щурів 2-ї та 4-ї груп, знижувалися потреби ГМ у кисні та вмісті ТБК-активних речовин. Отже, тривалий вплив нітриту натрію призводить до пошкодження структури та функції нейропіля великих півкуль ГМ. Введення МСК сприяє покращенню морфофункціонального стану нейропіля.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31467
ISSN: 2522-9028
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра біологічної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Лук'янова_Фіз..pdf755,25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.