Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31431
Title: Інтерлейкіни IL-1β та IL-10: потенційні біомаркери фіброзу печінки у хворих на неалкогольний стеатогепатит та гіпертонічну хворобу
Authors: Рождественська, Анастасія Олександрівна
Железнякова, Наталя Мерабівна
Keywords: НАЖХП
гіпертонічна хвороба
IL-1β
IL-10
фіброз печінки
Issue Date: 2022
Citation: Рождественська А. О. Інтерлейкіни IL-1β та IL-10: потенційні біомаркери фіброзу печінки у хворих на неалкогольний стеатогепатит та гіпертонічну хворобу / А. О. Рождественська, Н. М. Железнякова // Актуальні питання клінічної медицини : матеріали XVI Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених з міжнародною участю, Запоріжжя, 24–25 листопада 2022 р. – Запоріжжя, 2022. – С. 167–168.
Abstract: Неалкогольний стеатогепатит (НАСГ) як більш тяжка стадія неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) нерідко пов’язують з дисбалансом прозапальних та протизапальних цитокінів (зокрема, інтерлейкіну-1β (IL-1β) та інтерлейкіну-10 (IL-10) відповідно). Дана патологія вимагає ранньої діагностики фіброзу печінки для запобігання незворотним ускладненням, особливо у пацієнтів з супутньою гіпертонічною хворобою (ГХ), яка ускладнює перебіг НАЖХП.Зроблено висновок про достовірне підвищення активності IL-1β та зниження рівня IL-10 у пацієнтів з НАСГ та ГХ. Обидва інтерлейкіни були визначені як значущі предиктори фіброзу печінки у пацієнтів із цією супутньою патологією. Розрахунок жорсткості печінкової перанхіми за цією моделлю, очевидно, є цінним інструментом для прогнозування стадії фіброзу печінки у хворих на НАСГ, зокрема, за наявності супутньої ГХ як обтяжуючого фактора для прогноза НАЖХП.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31431
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рождественська_Збірка тезів 2022_Запоріжжя.pdf292,44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.