Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31332
Title: Асоциативні зв'язки між ожирінням і ступенем забезпеченості вітаміном D як чинником ризику первинного гіперпаратиреозу
Authors: Гончарова, Ольга Аркадіївна
Дубовик, В.М.
Keywords: первинний гіперпаратиреоз
ожиріння
вітамін D
Issue Date: 5-May-2022
Citation: Гончарова О. А. Асоціативні зв’язки між ожирінням і ступенем забезпеченості вітаміном D як чинником ризику первинного гіперпаратиреозу / О. А. Гончарова, В. М. Дубовик // Клінічна ендокринологія та ендокринна хірургія. – 2022. – Том 2 (78). – С. 15–19. – DOI: http://doi.org/10.30978/CEES-2022-2-15.
Abstract: Установлено наявність і механізми асоціативних зв’язків між дефіцитом вітаміну D і первинним гіперпаратиреозом. На рівень 25(ОН)D впливають кліматичні умови та наявність ожиріння. Мета роботи — встановити забезпеченість вітаміном D хворих на ендокринну патологію з урахуванням клімату України та оцінити вплив ожиріння на рівень вітаміну D і розвиток гіперкальціємії як ознаки первинного гіперпаратиреозу. Матеріали та методи. У 145 хворих (28 чоловіків та 117 жінок), які перебували у клініці Інституту проблем ендокринної патології імені В. Я. Данилевського НАМН України з приводу різної ендокринної патології, досліджено індекс маси тіла та рівень кальцію і вітаміну D у сироватці крові. Проаналізовано частоту недостатності та дефіциту вітаміну D, а також гіперкальціємії у групах з ожирінням та без нього. Результати. Частка хворих з ожирінням у загальній вибірці становила 33,8 %, серед чоловіків — 28,57 %, серед жінок — 35,04 % (p < 0,05). Рівень кальцію в крові становив у середньому (2,39 ± 0,02) ммоль/л. Гіперкальціємію діагностовано у 16,55 % пацієнтів, ожиріння — у 33,49 %. На тлі ожиріння рівень кальцію становив у середньому (2,42 ± 0,02) ммоль/л, а в осіб з нормальною масою тіла — (2,38 ± 0,02) ммоль/л (p > 0,05). Середній рівень вітаміну D у крові у загальній вибірці становив (22,95 ± 0,73) мг/мл і був статистично значущо нижчим в осіб з ожирінням порівняно з пацієнтами з нормальною масою тіла (відповідно (20,95 ± 1,39) та (24,09 ± 0,81) мг/мл, p < 0,05). Аналіз розподілу хворих залежно від ступеня забезпеченості вітаміном D виявив, що в когорті зі зниженою забезпеченістю вітаміном D та наявністю ожиріння кількість осіб з дефіцитом вітаміну D (20 — 29 нг/мл) була у 1,5 разу більшою, ніж у групі без ожиріння. Висновки. У кліматичних умовах України у хворих з ендокринною патологією середній рівень забезпеченості вітаміном D відповідав його недостатності ((22,95 ± 0,73) нг/мл). Наявність ожиріння у хворих з ендокринною патологією асоціювалася зі статистично значущо нижчою забезпеченістю вітаміном D і збільшенням у 1,5 разу кількості осіб з дефіцитом вітаміну D (< 20 нг/мл). У хворих на ендокринну патологію поєднання ожиріння і дефіциту вітаміну D слід розглядати як чинник ризику первинного гіперпаратиреозу. Такі хворі потребують регулярного контролю рівня кальцію в крові та паратгормону, а також медикаментозної підтримки для адекватного забезпечення вітаміном D
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31332
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра ендокринології та дитячої ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гончарова_9_259712-Текст статті-597502-1-10-20220622.pdf196,81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.