Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30921
Title: Несприятливий вплив раціону харчування на структурні компоненти та функціональні особливості печінки вагітних щурівгітних щурів
Other Titles: Unfavorable influence of the diet on the structural components and functional features of the liver of pregnant rats
Authors: Кузнецова, Мілена Олександрівна
Бібіченко, Вікторія Олександрівна
Сулхдост, Інна Олександрівна
Кузнєцова, Ірина Костянтинівна
Kuznetsova, Milena
Bibichenko, Victoria
Sulchdost, Inna
Kuznetsova, Irina
Keywords: вагітні щури
раціон з надлишком поживних речовин
дефіцит поживних речовин
печінка
експеримент
Issue Date: 28-Mar-2022
Citation: Несприятливий вплив раціону харчування на структурні компоненти та функціональні особливості печінки вагітних щурів / М. О. Кузнецова, В. О. Бібіченко, І. О. Сулхдост, І. К. Кузнєцова // The role of medical science in implementing innovative medical technologies in the EU countries and Ukraine : Scientific monograph. – Riga : Baltija Publishing, 2022. – P. 162–177.
Abstract: Хвороби печінки займають одне з провідних місць в структурі захворюваності та смертності працездатного населення в економічно розвинених країнах. Серед провідних факторів які викликають пошкодження печінки в системі мати-плід, значна роль належить саме аліментарному фактору (раціону з надлишком або дефіцитом поживних речовин). Незважаючи на наявність даних наукових досліджень щодо впливу нераціонального харчування на стан органів ШКТ, саме його вплив на структурно-функціональні особливості печінки залишаються недостатньо вивченими. Метою даного дослідження було встановлення впливу надлишку та дефіциту поживних речовин на структурно-функціональний стан печінки вагітних щурів. Матеріали та методи. Дослідження виконувалося на 20 самицях щурів популяції WAG, які були розподілені на три групи: перша група – контроль, щури отримували базовий раціон віварію, друга група – щури отримували надлишковий раціон харчування та третю групу – щури отримували раціон з дефіцитом поживних речовин. За допомогою морфологічного та біохімічного методів досліджували тканину печінки та сироватку крові. Результати. При мікроскопічному дослідженні в тканині печінки виявили помірно виражену дискомплексацію балочно-радіарної будови та ознаки білкової дистрофії і пікнозу ядер, а також збільшенням ВОС та регенераторної активності печінки (у щурів 2-ї та 3-ї гр.), які супроводжувались підвищенням активності «органоспецифічних» ферментів та помірного ступеня виразності дисглобулінемії в сироватці крові (переважно у щурів 2-ї гр.). Висновки. Отже на основі отриманих результатів досліджень можливо зробити висновок про несприятливий вплив раціону з дефіцитом поживних речовин на структурні особливості печінки та вплив раціону з надлишком поживних речовин здебільшого на функціональний стан печінки. Виявлені зміни можуть лягти в основу розвитку органічної та функціональної патології печінки в майбутньому.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30921
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра загальної та клінічної патофізіології імені Д.О. Альперна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8. Kuznetsova Unfavorable influence of the diet.pdf7,83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.