Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30880
Title: Вплив питущих на алкогольні уподобання та звички, а також на якість життя представників їхнього мікросоціального оточення
Authors: Лінський, І.В.
Хаустов, М.М.
Кузьмінов, В.Н.
Мінко, О.І.
Кожина, Г.М.
Гриневич, Є.Г.
Овчаренко, М.О.
Чугунов, В.В.
Пострелко, В.М.
Денисенко, М.М.
Плєхов, В.А.
Ткаченко, Т.В.
Задорожний, В.В.
Малихіна, Н.А.
Мінко, О.О.
Лакинський, Р.В.
Васильєва, О.О.
Юрченко, О.М.
Герасимов, Б.О.
Герасимов, Д.О.
Keywords: вживання алкоголю
шкода для інших
алкогольні уподобання та звички
якість життя
Issue Date: 2022
Citation: Вплив питущих на алкогольні уподобання та звички, а також на якість життя представників їхнього мікросоціального оточення / І. В. Лінський, М. М. Хаустов, В. Н. Кузьмінов, О. І. Мінко, Г.М. Кожина [та інші] // Український вісник психоневрології. – 2022. – Том 30, випуск 2 (111). – С. 4–17.
Abstract: Мета роботи — дослідження впливу питущих на алкогольні уподобання та звички, а також на якість життя (ЯЖ) представників їхнього мікросоціального оточення. Обстежено 1572 особи, які належали до двох груп: І група — 329 хворих на алкогольну залежність (АЗ); ІІ група — здорові респонденти (1243 особи). Кожний із цих контингентів був поділений на групи порівняння за ознакою наявності/відсутності питущих в оточенні (ПВО). Основні інструменти дослідження: опитувальник міжнародного дослідницького консорціуму GENAHTO (Gender, Alcohol, and Harms to Others), а шкала для оцінки депресії Hamilton (HDRS) і тест для оцінки розладів внаслідок вживання алкоголю (AUDIT). Отримані дані обробляли методами математичної статистики (дисперсійний та кореляційний аналіз). Встановлено, що наявність ПВО в усіх обстежених респондентів підвищує суб’єктивно припустимі рівні вживання алкоголю (ВА) в типових життєвих ситуаціях і погіршує самооцінку ЯЖ. Показано, що на етапі побутового пияцтва залежність виразності алкогольних розладів (за тестом AUDIT) від особливостей алкогольної поведінки набагато більша, ніж на етапі АЗ. В усіх обстежених респондентів спостерігаються істотні кореляції результатів тесту AUDIT з такими особливостями алкогольної поведінки: ВА наодинці, вдомаі під час їди, що свідчать про патогенну роль втрати соціальних зв’язків та інтеграцію алкогольних звичок в процес задоволення базових потреб людини.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30880
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УВП №2 2022 Лінський, Хаустов і пр..pdf277,59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.