Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30869
Title: Персоніфікований підхід до корекції стрес-асоційованих розладів у військовослужбовців в умовах повномасштабного вторгнення
Authors: Кожина, Г.М.
Зеленська, К.О.
Друзь, О.В.
Черненко, І.О.
Хорошун, Е.М.
Keywords: бойовий стрес
війна
військовослужбовці
комбатанти
стрес-асоційовані розлади
Issue Date: 2022
Citation: Персоніфікований підхід до корекції стрес-асоційованих розладів у військовослужбовців в умовах повномасштабного вторгнення / Г. М. Кожина, О. В. Друзь, Е. М. Хорошун, К. О. Зеленська, І. О. Черненко // Український вісник психоневрології. – 2022. – Том 30, випуск 2 (111). – С. 50–53.
Abstract: Війна — це найпотужніший психо-соціальний стресор. Бойовий стрес чинить потужний травмуючий вплив на кожного військовослужбовця, що є головною причиною розвитку посттравматичних стресових і гострих стресових розладів та бойових психічних травм. Базуючись на отриманих у процесі роботи даних, ми розробили та апробували персоніфіковану програму корекції стрес-асоційованих розладів та реабілітації осіб, постраждалих внаслідок бойового стресу, з диференційованим використанням методів психофармакотерапії, психотерапії та психоосвіти. На тлі проведення розробленої системи терапії та реабілітації показник якості життя в основній групі за усіма шкалами підвищився в середньому на 42,1 ± 1,4 %, у контрольній — у середньому на 31,4 ± 1,3 %. Отже, результатом імплементації вказаної персоніфікованої програми корекції стрес-асоційованих розладів очікується поліпшення якості надання медичної допомоги військовослужбовцям в сучасних умовах.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30869
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.