Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30867
Title: Клініко-психопатологічні та патопсихологічні особливості непсихотичних психічних розладів у осіб, які постраждали від бойових дій (комбатантів, волонтерів та вимушених переселенців)
Authors: Зеленська, К.О.
Keywords: бойові дії
непсихотичні психічні розлади
комбатанти
волонтери
вимушені переселенці
Issue Date: 2022
Citation: Зеленська К. О. Клініко-психопатологічні та патопсихологічні особливості непсихотичних психічних розладів у осіб, які постраждали від бойових дій (комбатантів, волонтерів та вимушених переселенців) / К. О. Зеленська // Український вісник психоневрології. – 2022. – Том 30, випуск 1 (110). – С. 48–51.
Abstract: Постстресові психічні розлади, що їх спричинили воєнні дії на Сході України, стають одними з важливих внутрішніх бар’єрів під час адаптації до умов мирного життя через нашарування на цей субстрат нових стресів, пов’язаних з соціальною дез адаптацією. Проведено комплексне обстеження 299 хворих на непсихотичні психічні розлади, обох статей (середній вік — 30,6 ± 4,7 років). І групу дослідження становили 96 військовослужбовців Збройних Сил України, які безпосередньо брали участь у бойових діях в зоні Операції об'єднаних сил (ООС) (66 чоловіків та 30 жінок); ІІ групу — 98 волонтерів, діяльність яких пов’язана с підтримкою військових в зоні ООС (44 чоловіки та 54 жінки); ІІІ групу — 105 вимушених переселенців (52 чоловіки та 53 жінки). Клінічна структура постстресових розладів у обстежених хворих була представлена: посттравматичним стресовим розладом (F43.1); розладами адаптації (пролонгована тривожно-депресивна реакція) (F43.21); тривожними розладами: генералізований тривожний розлад (F41.1); панічний розлад (F41.0). Отримані в процесі роботи дані покладені в основу розроблення комплексної персоніфікованої програми корекції непсихотичних психічних розладів та реабілітації осіб постраждалих внаслідок бойового стресу з диференційованим використанням методів психофармакотерапії, психотерапії та психоосвіти.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/30867
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УВП №1 2022 Зеленська.pdf127,71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.