Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28747
Title: Дослідження фармакодинаміки густого екстракту з коренеплодів пастернаку - потенційного засобу для лікування захворювань шкіри
Authors: Єрмоленко, Тамара Іванівна
Шаповал, Ольга Миколаївна
Чорна, Наталя Степанівна
Keywords: захворювання шкіри
фітотерапія
сировина харчових рослин
густий екстракт з коренеплодів пастернаку
гостра токсичність
протизапальна дія
мембраностабілізувальна дія
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Єрмоленко Т. І. Дослідження фармакодинаміки густого екстракту з коренеплодів пастернаку - потенційного засобу для лікування захворювань шкіри / Т. І. Єрмоленко, О. М. Шаповал, Н. С. Чорна // Актуальні питання дерматології, венерології та ВІЛ/СНІД-інфекції : матеріали наукової конференції, присвяченої 130-річчю проф. І. С. Попова : збірник наукових праць. – Харків : ХНМУ, 2021. – С. 60–69.
Abstract: В обгрунтуванні роботи йдеться про те, що в світі близько 10% пацієнтів звертаються за первинною лікарською допомогою зі скаргами на пошкодження шкіри. Показано, що серед ліків для місцевого лікування пошкоджень шкіри 36% є зарубіжного виробництва, вітчизняного - 64%, і тільки один препарат містить компоненти рослинного походження. Останнє спонукає до пошуку і створення нових фітопрепаратів для лікування пошкоджень шкіри, зокрема - на базі густого екстракту з коренеплодів пастернаку (ГЕКП). У попередніх дослідженнях нами встановлено, що ГЕКП в 1,75 рази краще референсной мазі «Вундехіл» сприяє загоєнню ран у щурів з опікової раною шкіри. Тому, метою даної роботи є дослідження фармакодинаміки ГЕКП: гострої токсичності, мембраностабилизирующих і протизапальних властивостей. Таким чином, встановлено, що при одноразовому внутрішньошлунковому введенні щурам ГЕКП в дозі 5000 мг / кг не викликає симптомів інтоксикації. Відповідно до загальноприйнятої токсикологічної класифікації речовин ГЕКП при одноразовому внутрішньошлунковому введенні відносяться до V класу токсичності - практично нетоксичних речовин. Встановлено помірно виражена протизапальна активність ГЕКП в дозі 10 мг / кг, яка по силі поступається стандартному диклофенаку натрію, але є достатнім для прояву терапевтичного ефекту. За здатністю стабілізувати клітинні мембрани ГЕКП не поступається референс-препарату альтану, а рівень мембраностабілізуючої активності ГЕКП - 47,6% є значущим для формування вираженого терапевтичного ефекту і може бути однією з ланок протизапального і ранозагоювальний дії ГЕКП. Результатами цієї роботи доведено, що подальше дослідження і створення на основі ГЕКП нового препарату для лікування ранового процесу шкіри є актуальним і доцільним.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28747
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фармакології та медичної рецептури

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Єрмоленко_ТІ.docx86,37 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.