Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20398
Title: Дослідження особистісного адаптаційного потенціалу у осіб молодого віку із різним ступенем метеочутливості
Authors: Колесніков, І.Р.
Семесенко, Н.О.
Ситник, Д.В.
Сидора, Р.А.
Іванов, І.В.
Keywords: метеочутливість
особистісний адаптаційний потенціал
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Дослідження особистісного адаптаційного потенціалу у осіб молодого віку із різним ступенем метеочутливості / І. Р. Колесніков, Н. О. Семесенко, Д. В. Ситник, Р. А. Сидора, І. В. Іванов // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 54.
Abstract: Результати дослідження свідчать про незначні адаптаційні можливості як у дівчат, так і у юнаків, що звужує діапазон адекватної регуляції функціонального стану організму в умовах психоемоційної напруги у період навчання у вищому навчальному закладі.
Description: в умовах сучасного суспільства людина знаходиться під впливом великої кількості стресових чинників, які змінюють функціональний стан організму. Для адекватної реакції на такого роду вплив у процесі онтогенезу у людини виникли механізми адаптації, які носять індивідуальний характер (швидкість, сила їх проявлення). Тому А. Г. Маклаковим було введено поняття особистісного адаптаційного потенціалу для оцінки адаптивних здатностей особистості з урахуванням соціально-психологічних та деяких психофізіологічних характеристик. Особистісний адаптаційний потенціал (далі ОАП) – це інтегральний показник, який включає взаємоповʹязані між собою психологічні особливості особистості, що визначають ефективність адаптації та ймовірність збереження здоровʹя (Маклаков А.Г., 2001). На результат дослідження ОАП здійснюють вплив нервово-психічна стійкість, комунікативні здатності, моральна нормативність індивіду, а також чинники довкілля: температура, атмосферний тиск, вологість повітря, наявність опадів і т.ін. Вплив вищевказаних факторів на організм людини визначає метеочутливість, яка є реакцією організму на зміни метеорологічної ситуації і може проявлятися як зміна працездатності, загострення хронічних захворювань або порушення механізмів адаптації. Виділяють чотири ступеня метеорологічної чутливості: слабка, середня, висока і патологічна. Метою дослідження було вивчення особистісного адаптаційного потенціалу у осіб молодого віку із різним ступенем метеочутливості.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20398
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-13-Колесніков.pdf642,7 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.