Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20391
Title: Вплив коливань атмосферного тиску на діяльність серцево-судинної системи у студентів з різним рівнем метеозалежності
Authors: Аксенкова, С.М.
Маслова, Н.М
Keywords: метеозалежність
серцево-судинна система
студенти
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Аксенкова С. М. Вплив коливань атмосферного тиску на діяльність серцево-судинної системи у студентів з різним рівнем метеозалежності / С. М. Аксенкова, Н. М. Маслова // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 26.
Abstract: Значення гемодинамічних показників серцево-судинної системи за умов різких коливань атмосферного тиску напряму залежить від рівня метеозалежності, що формується в процесі онтогенезу. За результатами дослідження найменший вплив коливань атмосферного тиску виявлено у студентів, які під час опитування заперечували свою метеозалежність (їх показники АТср при зміні погоди або не змінювалися взагалі, або змінювалися не перевищуючи норму), а найбільший спостерігався у групи середнього ступеня (при підвищенні атмосферного тиску у 94,12% виявлена гіпертензія).
Description: Згідно з даними ВООЗ висока метеочутливість притаманна приблизно 50% жінок та 33% чоловіків всього населення планети. Рівень прояву метеочутливості залежить від загального стану здоров’я, віку, способу життя, мікроклімату, в якому перебуває людина та рівня акліматизації до нього. До групи ризику окрім дітей, хворих на хронічні захворювання ССС, ДС та порушення функцій ЦНС слід віднести студентів медичних ВНЗ (Я.А. Корнєєва і співав., 2014 р.), адже малоактивний спосіб життя, високий рівень емоційного, психічного та інтелектуального навантажень знижує резервні можливості адаптаційних механізмів, що позбавляє здатності швидко пристосовуватися до різких змін клімату. Наукова новизна роботи. У доступній літературі питанням діяльності серцево-судинної системи у студентів в умовах коливань атмосферного тиску приділено замало уваги, що зумовлює наукову новизну дослідження. Мета. Дослідити вплив різких коливань атмосферного тиску на гемодинамічні показники у осіб молодого віку з різним рівнем метеозалежності.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20391
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф. тези-2-Аксенкова.pdf633,96 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.