Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17217
Назва: Досвід експериментального вивчення ефектів сполученої дії хімічних та фізичних чинників
Автори: Завгородній, Ігор Володимирович
Бачинський, Руслан Орестович
Літовченко, Олена Леонідівна
Теми: електромагнітне випромінювання
нітробензол
біохімічні дослідження
організм тварин
Дата публікації: 2017
Видавництво: Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
Бібліографічний опис: Завгородній І. В. Досвід експериментального вивчення ефектів сполученої дії хімічних та фізичних чинників / І. В. Завгородній, Р. О. Бачинський, О. Л. Літовченко // Актуальні проблеми профілактичної медицини. – 2017. – Вип. 1 (14). – С. 50–60.
Короткий огляд (реферат): Порушення балансу хімічних та фізичних факторів у біосфері призводить до негативних наслідків, про що свідчать результати аналізу стану навколишнього середовища, здоров'я, захворюваності та смертності населення. Дослідження з цієї проблематики свідчать, що вплив на людський організм може бути компчексний та різнобічний. У пропонованій статті наведено результати наукових розвідок з вивчення сполученої дії хімічних та фізичних чинників. Метою цих досліджень було вивчення особливостей реакції організму тварин в умовах експерименту на дію хімічних речовин (нітробензолу, метилтретбутилового ефіру, мастильно-охолоджуючих речовин марок «Типол», «Trim») як при ізольованому впливі, так і у сполученні з електромагнітним випромінюванням та позитивною низькою температурою. Зміни визначали за інтегральними, біохімічними, гематологічними, морфологічними показниками та функціональніш станом сперматозоїдів. Результати експериментів свідчать про наявність в організмі патогномонічних, спеї/ифічних проявів для ізольованого впливу хімічних чинників, при цьому сполучена дія хімічних і фізичних чинників супроводжується посиленням специфічних проявів несприятливої дії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/17217
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біологічної хімії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Страницы из Досвід експериментального вивчення 1.pdf500,28 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.