Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/16140
Назва: Influence of Carrageenan (E 407) on the Membrane of Enterocytes Investigated by Fluorescent Probes Research Institute of Chemistry (Kharkiv)
Автори: Посохов, Евгений Александрович
Ткаченко, Антон Сергеевич
Корниенко, Евгений Михайлович
Posokhov, Yevgen
Tkachenko, Anton
Korniyenko, Ye.
Теми: enterocytes
biomembrane
carrageenan
fluorescent probe
Дата публікації: 2013
Бібліографічний опис: Posokhov Ye. O. Influence of Carrageenan (E 407) on the Membrane of Enterocytes Investigated by Fluorescent Probes Research Institute of Chemistry (Kharkiv) / Ye. O. Posokhov, A. S. Tkachenko, Ye. M. Korniyenko // Вісник проблем біології і медицини. – 2013. – Вип. 1, т. 1 (98). – С. 229–233.
Короткий огляд (реферат): The influence on enterocytes membrane structure of added to the diet of rats food-additive carrageenan (E 407) was studied using fluorescent probes (derivatives of ortho-hydroxy oxazole). It was found that carrageenan changed hydration membrane of enterocytes in experimental animals. It was shown that carrageenan (E 407) caused changes in the polar regions of biological membranes and at the same time, the consumption of this food-additive didn’t lead to any changes in the hydrophobic parts of the membrane of enterocytes. Nature of detected changes allows to make a conclusion that enterocyte membranes in rats with chronic carrageenan-induced gastroenterocolitis have increased microviscosity.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/16140
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біологічної хімії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Биология и медицина.pdf221,69 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.