Порушення регуляторних механізмів ремоделювання кісткової тканини в умовах експериментальної хронічної хвороби нирок

Thumbnail Image

Date

2016

Authors

Гончарова, А.В.
Кумечко, М.В.
Літвінова, О.Б.
Бабенко, Н.М.
Павлов, С.Б.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Метою нашої роботи було вивчення ролі міжклітинних медіаторів -рецепторного антагоніста інтерлейкіну-1 (ІЛ-1РА), інтерлейкіну-17 (ІЛ-17), ліганду активатора рецептора ядерного фактора kB (RANKL) та остеопротегерину в механізмах регуляції метаболізму ниркової та кісткової тканин на моделі порушення ремоделювання кісткової тканини при хронічній хворобі нирок (ХХН). Було виявлено вірогідне збільшення вмісту цитокінів ІЛ-1 РА (4,207±0,546 пг/мл), ІЛ-17 (33,944±0,938 пг/ мл), остеопротегерину (28,338±1,223 пг/мл) і RANKL (0,184±0,018 пмоль/л) у сироватці крові тварин з порушенням кісткового ремоделювання при ХХН порівняно зі вмістом досліджуваних цитокінів у тварин контрольної групи (2,529±0,132 пг/мл, 28,166±0,526 пг/мл, 21,588±0,763 пг/мл і 0,131±0,006 пмоль/л відповідно; Р<0,05). Кореляції, виявлені під час дослідження, відображають взаємозв’язки в системі регуляції ремоделювання кісткової тканини і розвитку запалення при хворобі нирок. Порушення балансу між про- та протизапальними цитокінами має велике значення яку розвитку ХХН, так і в процесах ремоделювання кісткової тканини.

Description

Було виявлено слабку негативну кореляцію між RANKL і остеопротегерином. Незначний зв’язок може свідчити про те, що в регуляції їх синтезу задіяно безліч різних процесів, вплив яких не завжди відображає вміст цих цитокінів у сироватці крові. Хоча виявлених кореляцій недостатньо для встановлення причинно-наслідкових зв’язків, вони є важливим індикатором змін у системі регуляції ремоделювання кісткової тканини і розвитку запалення. Поява нових зв’язків і зміна їх напрямів між парами міжклітинних медіаторів може бути проявом одного з механізмів ремоделювання кісткової тканини при ХХН. Порушення балансу між про- та проти

Keywords

ремоделювання кісткової тканини, хронічна хвороба нирок, про- та протизапальні цитокіни

Citation

Порушення регуляторних механізмів ремоделювання кісткової тканини в умовах експериментальної хронічної хвороби нирок / А. В. Гончарова, C. Б. Павлов, М. В. Кумечко, О. Б. Літвінова, Н. М. Бабенко // Фізіологічний журнал. – 2016. – Т. 62, № 3. – С. 54–59.