Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/13174
Назва: Канцерогенез як процес зворотної еволюції (гіпотеза)
Автори: Кнігавко, Володимир Гілярієвич
Старіков, Володимир Іванович
Зайцева, Ольга Василівна
Бондаренко, Марина Анатоліївна
Теми: канцерогенез
еволюція
злоякісні пухлини
метастази
нестабільність геному
Дата публікації: чер-2016
Бібліографічний опис: Канцерогенез як процес зворотної еволюції (гіпотеза) / В. Г. Кнігавко, В. І. Старіков, О. В. Зайцева, М. А. Бондаренко // Архів клінічної медицини. – 2016. – № 1 (22). – С. 8–9.
Короткий огляд (реферат): Пропонується гіпотеза про суть процесу канцерогенезу як процесу зворотної еволюції клітин. За умов нестабільності геному внаслідок мутацій відбувається процес переходу програм функціонування клітини від дочірніх її форм до предкових (тих, що використовувалися клітиною еволюційно раніше). Ми вважаємо, що цей перехід відбувається у процесі злоякісного трансформування клітини як результат ушкодження у геномі клітини генів репарації. Суть процесу полягає у мутаційному руйнуванні існуючих програм функціонування і управління клітиною, що, в свою чергу, викликає розблокування і включення предкових форм програм функціонування клітини. Як наслідок, клітина у кожному циклі реплікації робить крок назад в еволюційному плані. Це призводить до виникнення спочатку колоній таких клітин (злоякісна пухлина), а потім до клітин, що є метастазами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/13174
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра медичної та біологічної фізики і медичної інформатики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Канцерогенез как процесс обратной эволюции.pdf492,53 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.