Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10542
Title: Морфофункціональні особливості серцево-судинної системи плодів та новонароджених від матерів з ускладненою вагітністю: основні здобутки харківської школи патологоанатомів
Authors: Яковцова, Антоніна Ведорівна
Марковський, Володимир Дмитрович
Сорокіна, Ірина Вікторівна
Борзенкова, Ірина Василівна
Плітень, Оксана Миколаївна
Мирошниченко, Михайло Сергійович
Калужина, Оксана Володимирівна
Keywords: ускладнення вагітності
новонароджений
серцево-судинна система
плід
Issue Date: 2015
Citation: Морфофункціональні особливості серцево-судинної системи плодів та новонароджених від матерів з ускладненою вагітністю: основні здобутки харківської школи патологоанатомів / А. Ф. Яковцова, В. Д. Марковський, І. В. Сорокіна, І. В. Борзенкова, О. М. Плітень, М. С. Мирошниченко, О. В. Калужина // Патологія. – 2015. – № 1. – С. 12–16.
Abstract: Патологія серцево-судинної системи у дітей є актуальною проблемою сьогодення. Дана робота представлена з метою викладу основних результатів досліджень Харківської школи патологоанатомів щодо вивчення морфофункціональних особливостей серця, легеневої артерії та аорти плодів і новонароджених від матерів, вагітність яких ускладнилась артеріальною гіпертензією, затримкою внутрішньоутробного розвитку та прееклампсією, що були вивчені за допомогою гістологічних, гістохімічних, імуногістохімічних, морфометричних та статистичних методів дослідження. Встановлено, що у серцево-судинній системі плода та новонародженого від матерів з ускладненою вагітністю виникають різні за характером та ступенем вираженості структурні зміни, які створюють передумови для формування патологічних станів серцево-судинної системи на подальших етапах онтогенезу та вимагають проведення профілактичних заходів.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/10542
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yakovtsova_art.doc145,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.