Порівняльне дослідження ефективності дії деяких препаратів у формі мазей і розчинів на стандартні та госпітальні штами бактерій

No Thumbnail Available

Date

2015

Authors

Штанюк, Євгенія Анатоліївна
Безугла, Олена Петрівна
Ляпунов, Микола Олександрович
Мінухін, Валерій Володимирович

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Методом дифузії в агар досліджено антибактеріальну дію деяких препаратів у формі мазей та розчинів по відношенню до стандартних штамів S. aureus, E. coli та P. аeruginosa, а також клінічних штамів цих бактерій з полірезистентністю до антибіотиків. Препарати з діоксидином виявили високоефективну антимікробну дію щодо резистентних до антибіотиків клінічних штамів бактерій і мали у цьому перевагу перед іншими дослідженими препаратами, зокрема, перед мазями з офлоксацином та левоміцетином. Показано, що для виявлення високоефективної антибактеріальної дії відносно госпітальних штамів бактерій діоксидин слід включати у склад препаратів для місцевого лікування ран у концентраціях від 1,0 % до 1,5 %.

Description

Keywords

антибактеріальна дія, бактерії, діоксидин, клінічні штами, мазь, розчин

Citation

Порівняльне дослідження ефективності дії деяких препаратів у формі мазей і розчинів на стандартні та госпітальні штами бактерій / Є. А. Штанюк, О. П. Безугла, М. О. Ляпунов, В. В. Мінухін // Світ медицини та біології = World of medicine and biology. – 2015. – № 2 (50). – С. 198–202.