Вплив поліморфізму генів IL-2, IL-4 та IL-10 на синтез цитокінів венозної крові у хворих при рецидиві туберкульозу легень на фоні стандартної хіміотерапії

Thumbnail Image

Date

2015

Authors

Бутов, Дмитро Олександрович

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Метою дослідження було вивчення впливу поліморфізму генів IL-2, IL-4 і IL-10 на синтез цитокінів венозної крові у хворих при рецидиві туберкульозу легенів (РТБЛ) на тлі стандартної хіміо- терапії. Матеріали та методи. У 100 хворих з РТБЛ і 30 щодо здорових донорів вивчалися ділянки генів інтерлейкіну (ІЛ) -2 поліморфізму T-330G, ІЛ-4 - C-589T та ІЛ-10 - G-1082A методом полімеразою ланцюгової реакції і рівень цитокінів (ІЛ-2, ІЛ-4 і ІЛ-10) в венозної крові вимірювався імуноферментним способом. Результати. До початку лікування у хворих РТБЛ, спостерігалося достовірне підвищення ІЛ-2, і зниження ІЛ-4, ІЛ-10, при сопостав- лении з відносно здоровими донорами. Після проведеної двомісячної стандартної терапії ІЛ-2 достовірно знизився, а вміст ІЛ-4 та ІЛ-10 достовірно підвищилося. При дослідженні наведеного поліморфізму генів було встановлено, що серед хворих РТБЛ частіше зустрічаються носії гетерозиготного генотипу, ніж гомозиготного варіанта. Висновки. На стадії запалення у хворих з рецидивом туберкуле- за легких спостерігалося достовірне зниження ІЛ-4, ІЛ-10 та увеличе- ня ІЛ-2 в порівнянні з відносно здоровими донорами. Низький рівень секреції ІЛ-4, ІЛ-10 і високі зміни ІЛ-2 у хворих з рецидивом туберкульозу легень більшою мірою асоційовані з гетерозиготним поліморфізмом C-589T гена ІЛ-4, G-1082A - ІЛ-10 і T-330G - ІЛ-2. Стандартна двомісячна хіміотерапія хворих з рецидивом туберкульозу легень призводить до зменшення воспалитель- них процесів у вигляді достовірного зниження рівня ІЛ-2 та підвищен- ня ІЛ-4, ІЛ-10 при порівнянні з вихідними показниками. Для отно- сительно здорових донорів характерний гомозиготний варіант промоторної ділянки C-589T гена ІЛ-4, G-1082A - ІЛ-10 і T-330G - ІЛ-2, на відміну від хворих з рецидивом туберкульозу легень, у кото- брало спостерігався гетерозиготний варіант поліморфізму генів.

Description

Keywords

туберкульоз, поліморфізм генів, імунітет, цитокіни, інтерлейкин

Citation

Бутов Д. О. Вплив поліморфізму генів IL-2, IL-4 та IL-10 на синтез цитокінів венозної крові у хворих при рецидиві туберкульозу легень на фоні стандартної хіміотерапії / Д.О. Бутов // Український пульмонологічний журнал. – 2015. – № 1. – С. 15–17.