Навчально-методичні видання. Кафедра радіології та радіаційної медицини

Permanent URI for this collectionhttps://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/907

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 16 of 16
  • Item
    Радіаційна онкологія
    (ХНМУ, 2018) Пилипенко, Микола Іванович
  • Item
    Фізичні основи променевої терапії
    (ХНМУ, 2017) Пилипенко, Микола Іванович
    Іонізивні випромінення (ІВ) ‒ це випромінення, взаємодія яких із середовищем спричиняє іонізацію і збудження його атомів. До ІВ належать фотони високої енергії та елементарні частинки (альфа- і бета-частинки, електрони, позитрони, протони, нейтрони та інші)
  • Item
    Радіобіологічні основи променевої терапії
    (ХНМУ, 2017) Пилипенко, Микола Іванович
    Біологічна реакція пухлин і нормальних тканин на дію ІВ визначається безліччю факторів. Початковою подією є суто фізичний процес передавання енергії радіації живим тканинам шляхом іонізації їх атомів, в результаті чого ініціюється ланцюг хімічних реакцій, які призводять до ушкодження функціональних і структурних молекул клітин і врешті-решт спостережуваного клінічного ефекту
  • Item
    Методи променевої терапії : методичні вказівки
    (ХНМУ, 2017) Пилипенко, Микола Іванович
  • Item
    Радіаційна токсикологія
    (ХНМУ, 2017) Аміразян, Сергій Артемович; Фатєєв, Олександр Олександрович
    Радіаційна токсикологія – наука, яка вивчає розподілення, кінетику обміну та біологічну дію радіоактивних ізотопів. У теперішній час природних та штучних радіонуклідів відомо так багато, що повний опис їх властивостей просто неможливий. По-перше, властивості багатьох із них практично не вивчені. По-друге, радіонукліди з коротким періодом напіврозпаду не відіграють значущої ролі в опромі-ненні живих організмів. По-третє, вміст багатьох радіонуклідів надзви-чайно низький, що не суттєво для радіоекології.
  • Item
    Радіологія
    (ХНМУ, 2017) Пилипенко, Микола Іванович; Степанов, Ернст Павлович; Мельник, Богдан Ігорович
    Метою курсу медичної радіології є ознайомлення студентів з осно-вами діагностичного застосування рентгенівських променів: обладнанням та організацією рентгенодіагностичних кабінетів, принципами отримання рентгенівського зображення органів і тканин, основними і спеціальними методами дослідження, їх можливостями і межами, рентгенівською кар-тиною органів у нормі і рентгенологічною семіотикою патології. Ці пи-тання належать до загальної рентгенодіагностики і тому мають пропе-девтичний характер. Студент також повинен засвоїти рентгенологічну термінологію, яка використовується лікарями-рентгенологами при напи-санні протоколів дослідження
  • Item
    Мастопатія
    (ХНМУ, 2017) Мельник, Богдан Ігорович
    Відповідно до визначення ВООЗ (1984) мастопатія (mastos – молочна залоза, pathos – хвороба) – це фіброзно-кістозне захворювання, що харак-теризується порушенням співвідношень епітеліального і сполучнотканин-ного компонентів, широким спектром проліферативних і регресивних змін тканин молочної залози. Проліферативні зміни включають гіперпла-зію, проліферацію часточок, проток, сполучної тканини, а регресивні про-цеси – атрофію, фіброз, утворення кіст. Фактично мастопатія – це резуль-тат ненормального співвідношення епітеліальної і сполучної тканин.
  • Item
    Подальший догляд онкологічних хворих після лікування
    (2017) Пилипенко, Микола Іванович
    Подальший догляд хворих після променевої терапії (ПТ) повинний стосуватися всіх пацієнтів. У відділенні радіаційної онкології на кожного лікованого пацієнта мають робитися регулярні періодичні записи щодо місцевого контролю пухлини, пошкодження нормальних тканин у ділянці опромінення, загального фізичного і психологічного стану, можливих функціональних і когнітивних розладів, результатів лабораторних і радіологічних обстежень. Дані мають збиратися в порядку, що відповідає правилам захисту їх конфіденційності.
  • Item
    Догляд онкологічних хворих під час лікування
    (2017) Пилипенко, Микола Іванович
    Радіаційний онколог, пов’язаний з процесом і технічними тонкощами лікування хвороби, зазвичай не бере участі в управлінні аспектами догляду пацієнта. Проте, в критичний момент у процесі лікування радіаційний онколог стає одним із найбільш відповідальних за загальний догляд хворого на рак. Інтенсивна природа променевої терапії при щоденному лікуванні протягом кількох тижнів ініціює особливі відносини між лікарем і пацієнтом з виліковною хворобою чи тим, що потребує паліативної допомоги. Підтримувальний догляд зазвичай включає в себе профілактику та корекцію тканинних і органних дисфункцій, збільшення харчування, регулювання обміну речовин і електролітів, вгамування болю і запобігання інфекції, а також реабілітацію.
  • Item
    Догляд онкологічних хворих: другі первинні пухлини
    (2017) Пилипенко, Микола Іванович
    В роботі проведено аналіз факторів ризику виникнення других злоякісних пухлин (ДЗП). Дані рекомендації з догляду онкологічних хворих з метою ранньої діагностики ДЗП.
  • Item
    Радіаційна медицина : терміни
    (2012) Пилипенко, Микола Іванович
  • Item
    Радіаційні ураження людини
    (2012) Пилипенко, Микола Іванович