Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/8968
Title: Апелін та фактор некрозу пухлин-α у хворих на хронічний панкреатит та при його поєднанні з цукровим діабетом типу 2
Authors: Журавльова, Лариса Володимирівна
Шеховцова, Юлія Олександрівна
Keywords: хронічний панкреатит
цукровий діабет типу 2
апелін
ФНП-альфа
Issue Date: 2015
Citation: Журавльова Л. В. Апелін та фактор некрозу пухлин-α у хворих на хронічний панкреатит та при його поєднанні з цукровим діабетом типу 2 / Л. В. Журавльова, Ю. О. Шеховцова // Сучасна гастроентерологія. – 2015. – № 1 (81). – С. 7–17.
Abstract: Резюме. Ціль дослідження – вивчення взаємозв’язків між концентраціями апеліну, фактору некрозу пухлин-α (ФНП-α) у плазмі крові та рівнями фекальної панкреатичної еластази-1 у хворих на хронічний панкреатит (ХП), цукровий (ЦД) діабет типу 2 та при їх поєднанні. Матеріали та методи. Було обстежено 49 хворих (22 чоловіка та 27 жінок) середнім віком 56,77 ± 1,79 років з ХП, ЦД типу 2 та при їх поєднанні. Контрольну групу склали 20 практично здорових осіб. Результати та обговорення. Встановлені достовірні кореляційні зв’язки між рівнем апеліну та ФНП-α та негативні зв’язки між апеліном та фекальною панкреатичною еластазою-1, а також підвищення вмісту цих адипоцитокінів поряд з погіршенням екзокринної функції підшлункової залози (ПЗ). Висновки. Підвищення рівнів апеліну та ФНП-α в крові, їхня пряма взаємодія, а також зв'язок цих адипоцитокінів з показниками функціонального стану ПЗ можуть впливати на прогресування патологічного процесу в ПЗ, регулюючи метаболічні порушення в ній у хворих на ХП у поєднанні з ЦД типу 2.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/8968
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.