Продукція і рецепція чинників росту в плаценті при фізіологічній вагітності та ускладненою гестозом

Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Кузьмина, Ольга Александровна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Буковинський державний медичний університет

Abstract

Обстежено 30 жінок із фізіологічною вагітністю і 28 – із гестозом. У ранньому хоріоні після переривання вагітності і доношеній плаценті методом імуноферментного аналізу вивчений вміст епідермаль- ного чинника росту (ЕЧР), судинно-ендотеліального чинника росту (СЕЧР) і їх рецепторів. Встановлено збільшення плацентарної продукції як ЕЧР, так і СЕЧР у процесі нормальної гестації. При вагітності, яка ускладнена гестозом і мимоволі зірвалася в першому триместрі, вміст ЕЧР і його рецептора знижений відно- сно фізіологічних параметрів. Для СЕЧР і відповідного рецептора в цьому терміні гестації виявлені різноспря- мовані зміни: на тлі низького рівня рецептора має місце збільшення кількості чинника росту. При гестозі в разі доношування вагітності вміст обох чинників росту і їх рецепторів знижений порівняно з контролем. Виявлені зміни процесів продукції і рецепції ангіогенних чинни- ків росту в плаценті можуть мати патогенетичне зна- чення у розвитку гестозу.

Description

Keywords

судинно-ендотеліальний чинник росту, епідермальний чинник росту, рецептори чинни- ків росту, хоріон, плацента, гестоз, vascular endothelial growth factor, epidermal growth factor, receptor growth factors, chorion, placenta

Citation

Кузьміна О. О. Продукція і рецепція чинників росту в плаценті при фізіологічній вагітності та ускладненою гестозом / О. О. Кузьміна // Буковинський медичний вісник. – 2014. – № 2. – С. 233–235.