Частота проявів стоматотоксичності при проведенні ІІІ циклу поліхіміотерапії у хворих на рак молочної залози на тлі профілактичних заходів

Thumbnail Image

Date

2014-05

Authors

Сухіна, Ірина Сергіївна
Соколова, Ірина Іванівна
Ланько, Лілія Григорівна

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Українська медична стоматологічна академія

Abstract

Проведено вивчення впливу профілактичних гігієнічних заходів на прояв побічної дії цитостатичного лікування в порожнині рота на підставі оцінювання даних опитування пацієнток і вивчення стану слизової оболонки ротової порожнини пацієнток під час проведення ІІІ циклу поліхіміотерапії. Усі онкологічні хворі, які брали участь у клінічному дослідженні, були розділені на дві групи. До груп 1 і 2 входило 26 та 63 пацієнтки відповідно, хворих на РМЗ T1N0M0 – T2N1M0 стадій. В обох групах вік пацієнток коливався в діапазоні від 32 до76 років. Пацієнтки групи 1 лише чистили зуби 1 раз/добу будь-якими зубними пастами або зовсім не застосовували гігієнічні засоби. Пацієнтки групи 2 під час проведення всього циклу ПХТ дотримувалися розробленого нами комплексу профілактичних гігієнічних заходів. Третій цикл ПХТ у хворих на РМЗ суттєво впливає на стан органів ротової порожнини – у 92,3 % пацієнток групи 1 виявлено ознаки побічної дії цитостатичного лікування в порожнині рота: хейліт – 69,2 %, мукозит – 73,0 %, дисфункція слинних залоз – 53,8 %. Розроблений нами та застосований в групі порівняння комплекс профілактичних гігієнічних заходів вірогідно знижує частоту патологічних проявів в порожнині рота у пацієнток групи 2 до 66,7 %: хейліт – 7,9 %, мукозит – 50,8 %. Але він не впливає на частоту виникнення дисфункції слинних залоз – 58,7 %. Отримані нами дані свідчать про необхідність подальшого вдосконалення методів гігієни у даного контингента хворих під час проведення ПХТ.

Description

Keywords

рак молочної залози, ротова порожнина, мукозит, хіміотерапія, профілактичні заходи

Citation

Сухіна І. С. Частота проявів стоматотоксичності при проведенні ІІІ циклу поліхіміотерапії у хворих на рак молочної залози на тлі профілактичних заходів / І. С. Сухіна, І. І. Соколова, Л. Г. Ланько // Світ медицини та біології. – 2014. – № 2 (44). – С. 80–84.