Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/6192
Title: Комплексний підхід до уточнюючої діагностики мітохондріальної дисфункції (МТХД)
Authors: Гречанина, Е.Я.
Гречанина, Ю.Б.
Фадєєва, А.Л.
Keywords: уточнююча діагностика
мітохондріальна дисфункція
Issue Date: 2014
Citation: Гречаніна О. Я. Комплексний підхід до уточнюючої діагностики мітохондріальної дисфункції (МТХД) / О. Я. Гречаніна, Ю. Б. Гречаніна, А. Л. Фадєєва // Наука в епоху дисбалансів : збірник наукових праць Міжнародної конференції, Київ, 30 квітня 2014 р. – Київ, 2014. – Ч. 1 : Юридические науки, педагогические науки, медицинские науки. – С. 70–74.
Abstract: Інтенсивне вивчення мітохондріального геному і мітохондріальних хвороб призвело до появи узагальненого поняття – мітохондріальна дисфункція (МТХД). На думку Беленичева І.Ф. і Чернія В.І. (2010), це типовий патологічний процес, що не має етіологічної і нозологічної специфічності [5]. Можна говорити про мітохондріальну дисфункцію як про новий патобіохимічний механізм нейродегенеративних розладів широкого спектру і вважати, що мітохондріальні дисфункції – різнорідна група патології, викликана генетичними, біохімічними і структурно-функціональними дефектами мітохондрій з порушенням клітинно-тканинного дихання.
Description: З речовин, які аналізували напівкількісно, найчастіше підвищувалися 3-гідроксіізомасляна і 3,4-дигідроксимасляна кислота. Підвищення цих двох з'єднань було зафіксоване в 54 зразках сечі пацієнтів з ознаками мітохондріальної дисфункції. Той факт, що два ключові ферменти, що забезпечують метаболізм 3-гидроксіізомасляної кислоти, знаходяться в мітохондріях, свідчить про важливу роль цієї органели в метаболізмі валіну і може пояснити отриману високу частоту підвищення екскреції цього метаболита з сечею у пацієнтів з клінічними ознаками мітохондріальної дисфункції.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/6192
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медичної генетики



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.