Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31378
Title: Взаємозв’язок цукрового діабету 2 типу та системної артеріальної гіпертензії
Authors: Мальцев, Павло Андрійович
Катамадзе, Софіко Нодаріївна
Бобро, Лілія Миколаївна
Keywords: гіпертонія
цукровий діабет 2 типу
артеріальний тиск
Issue Date: 19-Jan-2022
Publisher: sci-conf.com.ua
Citation: Мальцев П. А. Взаємозв’язок цукрового діабету 2 типу та системної артеріальної гіпертензії / П. А. Мальцев, С. Н. Катамадзе, Л. М. Бобро // Scientific innovations in human life : Proceedings of VII International Scientific and Practical Conference, Manchester, UK, 19–21 January 2022 / sci-conf.com.ua. – Manchester, 2022. – P. 78–84.
Abstract: У публікації представлено опис взаємозв'язку цукрового діабету (ЦД) 2 типу із системною артеріальною гіпертензією, потенційні фактори ризику, епідеміологія та лікування артеріальної гіпертензії у хворих на цукровий діабет. Вивчені дані показали, що людям, хворим на ЦД, рекомендується досягнення цільового рівня систолічного артеріального тиску <140 мм рт.ст. та діастолічного - <90 мм рт.ст. У патофізіологічних механізмах, що сприяють підвищенню ризику серцево-судинних ускладнень (ССУ), у тому числі артеріальної гіпертензії (АГ) у хворих на ЦД, беруть участь багато взаємопов'язаних механізмів. Для контролю АГ застосовувалися фармакологічні та немедикаментозні методи лікування. Немедикаментозні підходи включають зміну способу життя, дієту DASH та обмеження споживання натрію. Фармакологічна терапія включає інгібітори ангіотензину, блокатори кальцієвих каналів та діуретики тіазиподібного типу, і ці препарати довели свою ефективність при гіпертонії у пацієнтів з ЦД. Крім того, контроль артеріального тиску є ще одним важливим фактором у боротьбі з гіпертензією. Також телемедицина та ниркова денервація – це два практичні підходи, які показали ефективні результати.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/31378
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
статтяМальцев,Катамадзе-Манчестер19-21.01.22 (1).pdf864,9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.