Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29856
Title: Судово-медична оцінка тяжкості травм гортані та під'язикової кістки за даними досудового та судового слідства
Authors: Губін, Микола Володимирович
Гарюк, Григорій Іванович
Сербіненко, Ігор Юрійович
Губін, Володимир Миколайович
Ірклієнко, Олена Миколоївна
Keywords: комісійна судово-медична експертиза
травма гортані та під’язикової кістки
діагностичні критерії
ступінь тяжкості тілесних ушкоджень
Issue Date: 2021
Citation: Судово-медична оцінка тяжкості травм гортані та під'язикової кістки за даними досудового та судового слідства / М. В. Губін, Г. І. Гарюк, І. Ю. Сербіненко, В. М. Губін, О. М. Ірклієнко // Актуальні проблеми сучасної медицини : Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2021. – № 3 (75). – С. 196–200.
Abstract: Постраждалі з летальною та нелетальною закритою тупою травмою гортані та під’язикової кістки нерідко стають об’єктом судово-медичної експертизи в ході досудового та судового слідства. Мета: аналіз особливостей експертної кваліфікації тілесних ушкоджень у постраждалих з закритою тупою травмою гортані та під’язикової кістки в залежності від характеру та тяжкості для визначення шляхів уніфікації її судово-медичної діагностики. Матеріали і методи: Досліджено висновки 35 судово-медичних експертиз провідної експертної установи Харківського регіону у випадках закритої тупої травми гортані та під’язикової кістки, проведених за даними матеріалів слідства. Результати: Визначено особливості встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень при даній травмі. Тяжкі тілесні ушкодження встановлені в 12 (34,4 %) випадках при смерті постраждалих від механічної асфіксії, в одному від рефлекторної зупинки серця, одному – від травматичного шоку. Ушкодження середньої тяжкості встановлені експертами: в 6 (17,1 %) випадках летальних та в 6 (17,1 %) випадках нелетальних травм з переломами хрящів гортані; в 2 (6,2 %) спостереженнях нелетальних травм з різким набряком, гематомою, стенозом гортані другого ступеня. Як легкі тілесні ушкодження кваліфіковано 7 (20 %) випадків нелетальних травм гортані з розвитком гострих посттравматичних ларингітів. Висновки: Відсутні чіткі морфоклінічні критерії об'єктивної оцінки травм гортані та під’язикової кістки, що може призводити до діагностичних експертних помилок. За результатами проведеного дослідження визначено шляхи уніфікації судово-медичної експертної діагностики такої травми.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29856
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра судової медицини, медичного правознавства імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
стаття_гортань_полтава.pdf349,95 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.