Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29498
Title: Судово-медична оцінка закритих травм гортані за матеріалами клінічних спостережень
Authors: Губін, Микола Володимирович
Борщ, Сергій Сергійович
Саєнко, Михайло Сергійович
Гайнанова, Вікторія Олегівна
Keywords: судово-медична експертиза
травма гортані
діагностичні критерії критерії
ступінь тяжкості тілесних ушкоджень
Issue Date: 2021
Citation: Судово-медична оцінка закритих травм гортані за матеріалами клінічних спостережень / М. В. Губін, С. С. Борщ, М. С. Саєнко, В. О. Гайнанова // Вісник проблем біології і медицини. – 2021. – Вип. 3 (161). – С. 346–350.
Abstract: Постраждалі з закритою тупою травмою гортані можуть стати об’єктом судово-медичної експертизи. Метою роботи стала судово-медична оцінка травм гортані за ступенем тяжкості тілесних ушкоджень за клінічними матеріалами спеціалізованої отоларингологічної клініки для визначення додаткових діагностичних критеріїв тяжкості зазначених травм. Проаналізовано 70 медичних карт стаціонарного та амбулаторного хворого, пацієнтів з травмами гортані, які лікувались у Харківській міській клінічній отоларингологічній лікарні №30 протягом 2011-2021 рр. Виникнення травм відбувалось за наступними механізмами: в 56 (80%) випадках мала місце ударна дія тупих твердих предметів на шию, в 14 (20%) випадках – стиснення шиї руками та тупими твердими предметами. Проведено судово-медичну оцінку травм гортані за ступенем тяжкості тілесних ушкоджень за матеріалами клінічних спостережень. Тяжкі тілесні ушкодження встановлені в 3 (4,3%) випадках травм з виникненням небезпечних для життя явищ, а саме гострої дихальної недостатності. Ушкодження середньої тяжкості встановлені в 8 (11,4%) випадках переважно травм гортані з переломами її хрящів за відсутністю небезпеки для життя. Легкі тілесні ушкодження встановлено в 59 (84,3%) випадках переважно травм гортані з розвитком посттравматичних ларингітів. Встановлено відсутність діагностичних морфоклінічних ознак для якісної судово-медичної оцінки та прогнозування кінцевих результатів травм гортані, у наявній науково-методичній літературі. Визначено, що додатковими діагностичними критеріями травм гортані, які необхідно враховувати при визначенні ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, слід вважати: динаміку та тривалість відновлення посттравматичних морфофункціональних змін гортані, виникнення небезпечних для життя явищ. За результатами проведеного дослідження визначено шляхи подальшого вдосконалення судово-медичної діагностики при оцінці вказаних тілесних ушкоджень за ступенем їх тяжкості.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29498
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра судової медицини, медичного правознавства імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Губин.pdf185,83 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.