Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29403
Title: Удосконалення діагностики та прогнозування серцево-судинних розладів у новонароджених із судомним синдромом у ранній неонатальний період
Authors: Тесленко, Тетяна Олександрівна
Keywords: серцево-судинні розлади
судомний синдром
амплітудно-інтегрована електроенцефалографія
новонароджені
центральна гемодинаміка
субклінічні судоми
Issue Date: 2021
Citation: Тесленко Т. О. Удосконалення діагностики та прогнозування серцево-судинних розладів у новонароджених із судомним синдромом у ранній неонатальний період : дис. ... канд. мед. наук : 14.01.10 – Педіатрія / Т. О. Тесленко ; Харківський національний медичний університет. – Харків, 2021. – 130 с.
Abstract: Дисертаційна робота присвячена удосконаленню діагностики та прогнозування серцево-судинних розладів у новонароджених із судомним синдромом шляхом проведення клінічних, лабораторних та інструментальних зіставлень станів центральної і церебральної гемодинаміки, результатів електрокардіографії й амплітудно-інтегрованої електроенцефалографії. Установлено, що найбільш несприятливими показниками розвитку серцево-судинних розладів у новонароджених із субклінічним і клінічним судомним синдромом за даними інструментального обстеження (допплерехокардіографії) є зниження систолічного (серцевого) індексу та фракції викиду серця. Визначено предиктори серцево-судинних розладів: тривалість зубця Р, комплексу QRS, інтервалу QT та індекс Соколова-Лайона за даними електрокардіографії; індекс резистентності передньої і середньої мозкових артерій за даними допплерографії судин головного мозку; збільшення максимальної та зменшення мінімальної амплітуди за даними амплітудно-інтегрованої електроенцефалографії, ознаки метаболічного ацидозу в крові артерії пуповини. Розроблена прогностична модель дозволяє з 84 % надійності передбачити ризик серцево-судинних розладів у новонароджених із метою індивідуалізації подальшого спостереження та ведення дитини у практиці лікаря-педіатра-неонатолога.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29403
Appears in Collections:Дисертації. Педіатрія
Наукові праці. Кафедра педіатрії № 1 та неонатології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
диссертация Тесленко Т.А..pdf2,29 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.