Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28628
Title: Можливості ультразвукової стеатометрії та зсувнохвильової еластографії в якості методів діагностики неалкогольної жирової хвороби печінки у пацієнтів з гіпертонічною хворобою
Authors: Рождественська, Анастасія Олександрівна
Железнякова, Наталя Мерабівна
Keywords: НАЖХП
ультразвукова стеатометрія
зсувнохвильова еластометрія
гіпертонія
Issue Date: May-2021
Citation: Рождественська А. О. Можливості ультразвукової стеатометрії та зсувнохвильової еластографії в якості методів діагностики неалкогольної жирової хвороби печінки у пацієнтів з гіпертонічною хворобою / А. О. Рождественська, Н. М. Железнякова // Актуальні питання діагностики та лікування внутрішніх хвороб на прикладі клінічного випадку : збірник тез та постерних робіт з міжнародною участю, Харків, березень–травень 2021 року. – Харків : ХНМУ, 2021. – С. 43–44.
Abstract: Актуальність. Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) вражає до 40% дорослого населення у різних країнах світу. Термін НАЖХП охоплює широкий спектр захворювань від простого стеатозу печінки до неалкогольного стеатогепатиту. Близько 50% випадків патології виникає на тлі гіпертонічної хвороби (ГХ), і визначається тісний взаємозв’язок двох захворювань. Біопсія печінки залишається золотим стандартом для діагностики НАЖХП, проте інвазивний характер процедури визначає ризики для здоров'я пацієнта, а значна вартість і часті помилково негативні результати стають причиною частих відмов пацієнтів від процедури. Це призводить до зростання актуальності вивчення та використання неінвазивних методів діагностики НАЖХП, у тому числі ультразвукових методик визначення стеатозу та фіброзу печінки. Мета. Оцінити значення ультразвукової стеатометрії та зсувнохвильової еластографії в поєднанні з маркерами функціональної активності печінки в діагностиці печінкових змін та прогнозу перебігу НАЖХП у пацієнтів з ГХ на прикладі клінічного випадку.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/28628
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рождественська_Збірник_клін.випадок_2.pdf524,89 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.