Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27966
Title: Особливості рідинних секторів тіла та їх зв`язок із параметрами його складу та гемодинамічними характеристиками у осіб середнього віку із різною масою тіла
Authors: Єфіменко, Тетяна Ігоревна
Місюра, Катерина Василівна
Дунаєва, Інна Павлівна
Keywords: артеріальна гіпертензія
ожиріння
рідинні сектори тіла
склад тіла
артеріальний тиск
Issue Date: Dec-2020
Citation: Особливості рідинних секторів тіла та їх зв`язок із параметрами його складу та гемодинамічними характеристиками у осіб середнього віку із різною масою тіла / Т. І. Єфіменко, К. В. Місюра, І. П. Дунаєва // Проблеми ендокринної патології. – 2020. – № 4. – С. 48–59. – DOI: https://doi.org/10.21856/j-PEP.2020.4.06.
Abstract: В результаті проведеного дослідження визначено особливості розподілу рідинних секторів організму та їх взаємозв'язок з показниками компонентного складу тіла та рівнями систолічного, діастолічного, пульсового та середнього артеріального тиску у осіб із ОЖ, як з артеріальною гіпертензією, так і без неї, на прикладі населення м. Харкова середнього віку. Доведено, що у учасників дослідження із ожирінням, не залежно від рівня у них артеріального тиску, мало місце вірогідне абсолютне накопичення загальної води, загальної, внутрішньоклітинної, інтерстиціальної рідини та об’єму циркулюючої крові у порівнянні із особами без ожиріння, навіть при наявності у останніх гіпертонічної хвороби. Показано, що у пацієнтів із ожирінням як з артеріальною гіпертензією, так і без неї, відмічався розвиток відносної дезгідрії у порівнянні із особами без ожиріння. Виявлено, що розвиток артеріальної гіпертензії у міських мешканців середнього віку не супроводжується додатковим накопиченням води та рідини в організмі. Зареєстровано, що абсолютне накопичення загальної води, загальної, внутрішньоклітинної, інтерстиціальної рідини у даної категорії населення із ожирінням в першу чергу пов’язано із зростанням активної клітинної маси, а розвиток відносної дезгідрії організму — зі зниженням співвідношення «активна клітинна маса / жирова маса». Визначено: рівень систолічного та діастолічного артеріального тиску у міських мешканців України середнього віку прямо вірогідно залежить від ступеня накопичення жирової, активної клітинної маси, загальної води, загальної, внутрішньоклітинної, інтерстиціальної рідини та об’єму циркулюючої крові в організмі, але цей зв'язок є досить слабким. Рівень середнього артеріального тиску у цієї категорії пацієнтів у більшій мірі пов’язаний із ступенем накопичення загальної води та загальної рідини.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27966
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра клінічної фармакології та внутрішньої медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Пробл енд патол 4 (стр 48-59).pdf1,96 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.