Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27904
Title: Ефективність застосування харчових антиоксидантів та лікувальної фізкультури у хворих на цукровий діабет 2 типу з неалкогольною жировою хворобою печінки
Authors: Дорош, Олена Григорівна
Дунаєва, Інна Павлівна
Козакова, Олена Валеріївна
Герасименко, Леонід Володимирович
Черняєва, Анна Олександрівна
Овсяннікова, Тетяна Миколаївна
Чернявська, Ірина Вікторівна
Кравчун, Нонна Олександрівна
Keywords: фізичне навантаження
цукровий діабет 2 типу
неалкогольна жирова хвороба печінки
харчування
Issue Date: 2020
Citation: Ефективність застосування харчових антиоксидантів та лікувальної фізкультури у хворих на цукровий діабет 2 типу з неалкогольною жировою хворобою печінки / О. Г. Дорош, І. П. Дунаєва, О. В. Козакова, Л. В. Герасименко, А. О. Черняєва, Т. М. Овсяннікова, І. В. Чернявська, Н. О. Кравчун // Проблеми ендокринної патології. – 2020. – № 2. – С. 25–33. – DOI: https://doi.org/10.21856/j-PEP.2020.2.03.
Abstract: В роботі продемонстровано, що при помірних фізичних навантаженнях, стимулюється адренергічна регуляція з відповідними затратами енергії та розвитком фізіологічної гіпоксії. Стан гіпоксії, пов’язаний з диханням збільшеної інтенсивності у момент переходу до фізичної активності призво дить до активації мітохондрій у клітинах тканин. Отже, активізація процесів перекисного окиснення ліпідів є універсальним механізмом реагування організму на стрес внаслідок впливу різних видів фізичних навантажень. Було досліджено зміну інтенсивності окисної напруги та показників ліпідного обміну у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу та неалкогольною жировою хворобою печінки на тлі запропонованих схем харчування та фізичних навантажень за вперше впровадженим 3А режимом. Встановлено значуще зменшення проявів оксидативного стресу за показниками перекисного окиснення ліпідів, покращення стану ліпідного обміну на фоні дотримання запропонованих дієтичних схем харчування та фізичних вправ за 3А режимом. На фоні дотримання дієтичних схем харчування встановлено зменшення вмісту тригліцеридів, а при одночасному застосуванню фізичних вправ за 3А режимом − статистично значуще збільшення концентрації холестерину ліпопротеїнів високої щільності. Доведена доцільність використання комплексних заходів у лікуванні хворих на цукровий діабет 2 типу в сполученні з неалкогольною жировою хворобою печінки, а саме на фоні патогенетичної терапії застосовувати запропоновані схеми дієтичного харчування в поєднанні з фізичними вправами помірного навантаження, певної інтенсивності та з фіксованою тривалістю. Отримані нами дані підтверджують, що оксидативний стрес, який викликаний навантаженнями помірної тривалості та інтенсивності може збільшувати властивість скелетних м’язів до знешкодження реактивних форм кисню або їх генеруванню, тим самим забезпечуючи захист від окисного ушкодження.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27904
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра клінічної фармакології та внутрішньої медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pep_2020_2_1 (4).pdf166,93 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
pep_2020_2_5 (3).pdf346,12 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
pep_2020_2_2 (2).pdf144,17 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.