Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27780
Title: Профілактика рецидиву генітального пролапсу у жінок похилогo віку після хірургічного втручання
Authors: Овчаренко, Ольга Борисівна
Лященко, Ольга Анатоліївна
Лазуренко, Вікторія Валентинівна
Сафонов, Роман Анатолійович
Черняк, Ольга Леонидівна
Keywords: профілактика рецидиву
генітальний пролапс
Issue Date: 2020
Citation: Профілактика рецидиву генітального пролапсу у жінок похилогo віку після хірургічного втручання / Р. А. Сафонов, В. В. Лазуренко, О. Л. Черняк [та ін.] // Репродуктивна ендокринологія. – 2020. – № 4 (54). – С. 95–98.
Abstract: Генітальний пролапс (ГП) посідає одне з провідних місць серед гінекологічних захворювань та діагностується у 30–50% жінок, особливо похилого віку, а пов'язані з ним розлади призводять до порушень соціального, психологічного та клінічного стану хворих у вигляді соціальної ізоляції, депресії, сексуальної дисфункції тощо. Мета дослідження – оптимізація профілактики рецидивів ГП у жінок похилого віку після хірургічного втручання.Матеріали та методи. Обстежено 56 жінок у віці від 60 до 82 років з ГП III–IV ступеня тяжкості, які були розділені на 2 групи в залежності від способу лікування та профілактики. 26 жінкам І групи після хірургічного лікування для підвищення ефективності профілактики рецидиву ГП призначили вагінальні супозиторії Ревітакса протягом 30 діб. 30 жінкам ІІ групи виконали традиційне хірургічне лікування ГП без додаткової місцевої терапії. Хірургічне лікування жінок із ГП включало трансвагінальну екстирпацію матки без придатків, передню кольпорафію, кольпоперинеорафію з леваторопластикою, сакроспінальну кольпопексію у 39 (69,6%) пацієнток та передню кольпорафію, кольпоперинеорафію з леваторопластикою, сакроспінальну лівобічну кольпопексію у 17 (30,4%) хворих. У 2 жінок операції були доповнені лапароскопічним втручанням через необхідність видалення яєчника. Результати. Запропонований спосіб профілактики рецидиву ГП у жінок похилого віку (під час оперативного лікування ГП III–IV ступеня виконується однобічна сакроспінальна фіксація купола піхви з наступним використанням вагінальних супозиторіїв Ревітакса протягом 30 діб) дозволив отримати 100% результат, на відміну від 90% у жінок із хірургічним лікуванням ГП, які не застосовували супозиторії Ревітакса. Висновок. Для профілактики рецидиву ГП III–IV ступеня в жінок похилого віку рекомендується під час оперативного лікування виконувати однобічну сакроспінальну фіксацію купола піхви з подальшим використанням піхвових супозиторіїв Ревітакса протягом 30 діб.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27780
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра акушерства та гінекології № 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
214790-484534-1-PB (5).pdfпрофілактика рецидиву генітального пролапсу у жінок похилогo віку після хірургічного втручання625,08 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.