Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2537
Title: Вміст кортикостерону та адренокортикотропного гормону у плазмі крові щурів із домінантним та субмісивним типами поведінки
Authors: Попова, Людмила Дмитрівна
Васильєва, Ірина Михайлівна
Щербань, Микола Гаврилович
Keywords: адренокортикотропний гормон
кортикостерон
субмісивні щури
домінантні щури
Issue Date: 2012
Citation: Попова Л. Д. Вміст кортикостерону та адренокортикотропного гормону у плазмі крові щурів із домінантним та субмісивним типами поведінки / Л. Д. Попова, І. М. Васильєва, М. Г. Щербань // Вісник проблем біології та медицини. – 2012. – Вип. 3, т. 1 (94). – С. 95–98.
Abstract: Прояви агресивності та спроби суїциду є значними проблемами сучасного суспільства [5, 14]. Агресивність більш характерна для чоловіків, ніж для жінок. Депресивні стани у жінок розвиваються у два рази частіше, ніж у чоловіків [7, 8]. Тестостерон є принциповим статевим гормоном, що залучається до регуляції агресії як у тварин, так і у людини [27]. Андрогени відіграють критичну роль у регуляції гіпоталамо-гіпофізарно-адреналової (ГГА) осі [15]. Дисрегуляція ГГА осі часто пов’язана з тривожними та депресивними станами, а також насильством та аномальною агресією [6]. У попередніх роботах нами було виявлено залежність між рівнем тестостерону та типом поведінки у самців щурів. У домінантних самців рівень тестостерону був значно вищим порівняно із субмісивними [1]. У зв’язку з цим, метою роботи було дослідження ГГА осі, а саме вмісту адренокортикотропного гормону (АКТГ) та кортикостерону у самців щурів із домінантним та субмісивним типами поведінки.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2537
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра біологічної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ПОЛТАВА.doc113 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.