Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24862
Title: Інтенсивна терапія порушень нейро-кардіо-гемодинаміки у онкологічних хворих з синдромом верхньої порожнистої вени
Authors: Крутько, Євген Миколайович
Красносельський, Микола Віллєнович
Пилипенко, Сергій Олександрович
Keywords: синдром верхньої порожнистої вени
онкологія
венозне русло
центральний венозний тиск
порушення гемодинаміки
Issue Date: 2019
Citation: Діагностика та інтенсивна терапія порушень нейро-кардіо-гемодинаміки у онкологічних хворих з синдромом верхньої порожнистої вени / М. В. Красносельський, Є. М. Крутько, С. А. Пилипенко. – Харків : ІМР, 2019. – 119 с.
Abstract: Синдром верхньої порожнистої вени (СВПВ) - симптомокомплекс, що розвивається внаслідок порушення кровообігу в системі верхньої порожнистої вени і утруднення відтоку венозної крові від верхніх відділів тулуба [1]. СВПВ зустрічається у онкологічних хворих при раку легені - 86%, лімфопроліферативні пухлини - 12%, інші пухлини - 2%, та є одним з найбільших ускладнень, що в подальшому призводить до розвитку хронічної недостатності мозкового кровообігу. СВПВ призводить до розвитку хронічної гіпоперфузії мозку, тобто до тривалого недоотримання мозком основних метаболічних субстратів (кисню і глюкози), що доставляються потоком крові. При повільному прогресуванні дис-функції мозку, що розвивається у хворих з СВПВ, патологічні процеси розгортаються перш за все на рівні дрібних мозкових артерій (церебральна мікроангіопатія). Поширене ураження дрібних артерій викликає дифузне двостороннє ішемічне ураження в основному білої речовини і 9 множинні лакунарні інфаркти в глибинних відділах мозку. Це призводить до порушення нормальної роботи мозку і розвитку неспецифічних клінічних проявів - енцефалопатії. Для адекватної роботи мозку необхідний високий рівень кровопостачання, який в даній ситуації утруднений.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24862
ISBN: 978-617-7751-17-4
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Діагностика та інтенсивна терапія порушень.pdf1,19 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.