Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24283
Title: Онтогенетичний гістерезис та морфо–статистичні моделі органометричних параметрів воріт нирки людини залежно від віку та статі
Authors: Грицан, І.І.
Шкляр, Антон Сергійович
Мерза, Я.М.
Цуркан, К.Л.
Кривцова, М.О.
Keywords: нирка
морфометрія
онтогенез
Issue Date: 29-Mar-2019
Publisher: ЛДМУ
Citation: Онтогенетичний гістерезис та морфо–статистичні моделі органометричних параметрів воріт нирки людини залежно від віку та статі / І. І. Грицан, А. С. Шкляр, Я. М. Мерза, К. Л. Цуркан, М. О. Кривцова // Український журнал екстремальної медицини ім. Г. О. Можаєва. – 2019. – Т. 20, № 1. – С. 18–24.
Abstract: Органозберігаючі хірургічні методи набули значного поширення у зв'язку з використанням ниркової ангіографії, інфузійної урографії, що дозволяє у доопераційному періоді визначати обсяги втручання. Важливу роль відіграє пошук малосудинних зон та визначення топографії судинних елементів нервово–судинного пучка (ЕНСП), а також положення, розмірів та морфотипу воріт нирки (ВН). Необхідність подальшого вивчення анатомії ВН людини пов’язана з появою в сучасній операційній нефрології нових методів, застосування яких вимагає нових знань щодо топографії судин у системі зональних координат, впровадження нових методів обстеження, трактування результатів яких потребує морфометричної оцінки з урахуванням індивідуальної анатомічної мінливості та закономірних для відповідного етапу онтогенезу змін ВН.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24283
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра анатомії людини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УЖЕМиМ-1-2019-страницы-1,3-4,18-24.pdf3,12 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.