Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/22021
Title: Аналіз структурно-функціонального стану гемопоетичних прогеніторних клітин кордової крові людини після кріоконсервування з ДМСО і антиоксидантами та перенесення до умов, що моделюють фізіологічні
Authors: Макашова, О.Є.
Зубова, О.Л.
Зубов, П.М.
Бабійчук, Л.О.
Keywords: гемопоетичні прогеніторні клітини
кордова кров
кріоконсервування
ДМСО
аскорбінова кислота
N-ацетил-L-цистеїн
глутатіон
Issue Date: 2018
Citation: Аналіз структурно-функціонального стану гемопоетичних прогеніторних клітин кордової крові людини після кріоконсервування з ДМСО і антиоксидантами та перенесення до умов, що моделюють фізіологічні / О. Є. Макашова, О. Л. Зубова, П. М. Зубов, Л. О. Бабійчук // Вісник проблем біології і медицини. – 2018. – Вип. 1, т. 1 (142). – С. 384–388.
Abstract: У роботі проведено порівняльний аналіз впливу кріопротекторних сумішей, що містять різні концентрації проникаючого кріопротектора ДМСО та антиоксидантів, при кріоконсервуванні гемопоетичних прогеніторних клітин кордової крові людини та після перенесення їх до умов, наближених до фізіологічних. Показано, що додавання до кріозахисного середовища аскорбінової кислоти, N-ацетил-L-цистеїна або глутатіона сприяє підвищенню показників збереженості та життєздатності гемопоетичних прогеніторних клітин після перенесення їх до умов, що моделюють фізіологічні. Найбільший цитопротекторний ефект спостерігається в пробах, кріоконсервованих із 7,5 і 10% ДМСО з додаванням глутатіону в концентрації 1 та 3 мМ, де зберігається до 80% гемопоетичних клітин в життєздатному стані, порівняно з двома іншими анти- оксидантами в оптимальних концентраціях, які забезпечують життєздатність клітин до 70%.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/22021
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медичної біології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Makashova.pdf2,2 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.