Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/21274
Title: Стан та перспективи вивчення артеріальної гіпотензії як фактора, який обумовлює адаптаційні можливості сучасної молоді
Authors: Ісаєва І.М.
Маракушин Д.І.
Кармазіна І.С.
Глоба Н.С.
Keywords: артеріальна гіпотензія
молодий вік
артеріальний тиск
Issue Date: 20-Sep-2018
Citation: Стан та перспективи вивчення артеріальної гіпотензії як фактора, який обумовлює адаптаційні можливості сучасної молоді / І. М. Ісаєва, Д. І. Маракушин, І. С. Кармазіна, Н. С. Глоба // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2018. – Т. 3, № 6 (15). – С. 245–253.
Abstract: У статті обговорюються проблемні питання щодо діагностики та критеріїв артеріальної гіпотензії в осіб молодого віку. На теперішній час немає чіткої класифікації зниженого артеріального тиску в залежності від особливостей регулювання, реагування на стресові фактори та в залежності від індивідуально-типологічних особливостей осіб молодого віку зі зниженим артеріальним тиском. У цьому контексті надзвичайно важливо розуміти, що брати за нижню межу нормального тиску, який ще задовольняє метаболічні потреби організму, обумовлює ефективну короткочасну адаптацію серцево-судинної системи та організму в цілому до навантажень. У порівнянні з багатьма іншими порушеннями функціонування серцево-судинної системи артеріальна гіпотензія на перший погляд здається нешкідливим нездужанням, але все ж таки знижений тиск значно погіршує якість життя. Крім того, постійно знижений артеріальний тиск може призводити до розвитку більш серйозних порушень роботи різних систем організму. Відомо, що гіпертонічні кризи мають важчий перебіг, якщо сформувалися на фоні гіпотензії, у таких хворих спостерігається багато ускладнень, патологія гірше піддається звичайній гіпотензивній терапії. Також відомо про більш несприятливий перебіг ішемічної хвороби серця та порушення мікроциркуляції у хворих з артеріальною гіпотензією, у яких формуються внутрішньосудинні тромбози коронарних і мозкових артерій, що призводить до тривалих порушень працездатності. Важливо відзначити, що в стані спокою ряд порушень у людей з артеріальною гіпотензією майже непомітні і звичайні профілактичні огляди не дають можливості виділяти осіб з артеріальною гіпотензією в окрему групу ризику виникнення дезадаптаційних розладів та проводити з ними цілеспрямовану профілактичну роботу. Враховуючи ці обставини, найбільшу зацікавленість викликає дослідження ранніх ознак порушення діяльності серцево-судинної системи та адаптаційних можливостей у цілому, що обґрунтовує актуальність проблеми і робить необхідним її детальне вивчення.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/21274
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Исаева Инна.pdf279,12 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.