Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/21010
Title: Особливості функціональної реакції зорової системи дітей та підлітків на візуальне навантаження
Authors: Данильченко, С.І.
Яворський, О.В.
Маслова, Н.М.
Лад, С.М.
Кочина, М.Л.
Keywords: зорова система
візуальне навантаження
факторні структури
зорове стомлення
транзиторна міопія
Issue Date: 2018
Citation: Особливості функціональної реакції зорової системи дітей та підлітків на візуальне навантаження / М. Л. Кочина, С. І. Данильченко, О. В. Яворський, Н. М. Маслова, С. М. Лад // Фізіологічний журнал. – 2018. – Т. 64, № 5. – Р. 77–78.
Abstract: Досліджували вплив якості візуального навантаження на стан зорової системи 97 дітей та підлітків віком від 6 до 15 років та 88 осіб молодого віку (20-22 роки). Обстежувані різних вікових груп протягом 45 хв виконували тестові завдання, реалізовані на паперовому носії з різними параметрами оформлення (10 та 7 друкарських пунктів), які полягали у відшукуванні і викреслюванні заданої букви. Встановлено, що діти 1-ї вікової групи (6-10 років) мають достовірно нижчі функціональні можливості зорового сприйняття на віддаленій відстані, ніж діти 2-ї (11-12 років) та 3-ї (13-15 років) груп. Візуальне навантаження з нормальними параметрами оформлення призводило до зростання резервів акомодації у 60 % обстежуваних 1-ї і 2-ї вікової групи та у 66 % - 3-ї на тлі наближення до очей найближчих точок ясного зору та конвергенції, що свідчить про розвиток стану транзиторної міопії. Після навантаження з заниженими параметрами оформлення в 2-й та 3-й вікових групах збільшувалася кількість осіб, в яких резерви акомодації зменшуються на тлі віддалення від очей найближчих точок ясного зору та конвергенції, що характерно для розвитку зорового стомлення. Аналіз конфігурації зв’язків у факторних структурах показників зорової системи показав, що в 1-й та 2-й вікових групах ще не сформовані постійні спеціалізовані механізми зорового сприйняття на близькій відстані. Під дією візуального навантаження виникає тимчасова адаптація за міопічним типом, що при тривалому існуванні може призвести до формування та прогресування міопії. У 3-й віковій групі наявний стереотип реакції, яка забезпечує зорову працю на близький відстані. У групі осіб молодого віку конфігурація зв’язків у досліджуваній системі після зорового навантаження практично не змінилася, що підтверджує наявність сформованих окремих механізмів зорового сприйняття для близької та дальньої відстані.
Description: Діти 1-ї вікової групи мають достовірно нижчі функціональні можливості зорового сприйняття на віддаленій відстані, ніж 2-ї і 3-ї груп, у яких функціональні показники близькі за значеннями. 2. Дослідження напрямків зміни показників ЗС під впливом зорового навантаження з різними параметрами оформлення дало змогу встановити, що перше зорове навантаження призводить до зростання РА у 60 % обстежуваних 1-ї і 2-ї вікових груп та у 66 % - 3-ї на тлі зменшення Нт та НТК, що свідчить про розвиток стану транзиторної міопії. Після другого навантаження в 2-й та 3-й вікових групах збільшується кількість осіб, в яких розвивається зорове стомлення. 3. Аналіз конфігурації зв’язків у факторних структурах показників зорової системи свідчить, що в 1-ї і 2-ї вікових групах ще не сформовані постійні спеціалізовані механізми зорового сприйняття на близький відстані. При дії візуального навантаження виникає тимчасова адаптація за міопічним типом, що при тривалому існуванні може призвести до формування та прогресування міопії. 4. У 3-й групі до зорового навантаження наявний фактор, який є прообразом спеціалізованого механізму сприйняття візуальної інформації на близький відстані, причому його внесок у загальну дисперсію після зорового навантаження збільшується. Перше навантаження в цій групі не призвело до значної зміни структури зв’язків між показниками, що вказує на наявність стереотипу реакції, яка забезпечує зорову працю на близький відстані при нормальних умовах зорового сприйняття. Друге навантаження викликало значні зміни в структурі зв’язків, що підтверджується появою фактора, конфігурація зв’язків в якому не відповідає нормальному зоровому сприйняттю на близький відстані, що свідчить про значне напруження досліджуваної системи. 5. У групі осіб молодого віку (20-22 роки), які працювали тільки з другим навантаженням, виявлено чітке розділення показників, що забезпечують сприйняття об’єктів на різній відстані від очей. Конфігурація зв’язків в досліджуваній системи та вклад факторів у загальну дисперсію підтверджують наявність сформованих окремих механізмів зорового сприйняття для близької та дальньої відстані.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/21010
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
маслова скопус физиологический журнал.pdf373,61 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.