Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2061
Title: Синдромальна діагностика захворювань легень
Authors: Шевченко, Ольга Станіславівна
Матвеєва, Світлана Леонідівна
Пашков, Юрій Мколайович
Степаненко, Ганна Леонідівна
Бутов, Дмитро Олександрович
Чопорова, Олександра Іванівна
Keywords: легеневі захворювання
диференційна діагностика
туберкульоз
неспецифічні захворювання
рентгенологічні синдроми ураження легень
Issue Date: 2012
Citation: Синдромальна діагностика захворювань легень : навчальний посібник / О. С. Шевченко, С. Л. Матвеєва, Ю. М. Пашков [та ін.]. – Харків : ХНМУ, 2012. – 106 с.
Abstract: Навчальний посібник складається з шістьох розділів, які охоплюють питання синдромної діагностики специфічної і неспецифічної патології легень. У додатку представлений допоміжний матеріал щодо окремих рентгенологічних синдромів патології легень, який представлений у вигляді таблиць, схем, і дає можливість систематизувати матеріал для подальшого виконання контрольної самостійної роботи. Навчальний посібник призначений для студентів медичних спеціальностей вищих навчальних закладів, лікарів-інтернів, лікарів загальної мережі та спеціалізованих медичних закладів України.
Description: Останнім часом питома вага захворювань легень зростає і займає друге місце серед всіх захворювань у світі та в Україні. Одним з головних завдань сучасної медицини при захворюванні легень є своєчасно встановлений діагноз захворювання та проведення відповідної терапії. Даний посібник допоможе студентам, лікарям-інтернам, лікарям диференціювати діагноз та назначити адекватну терапію, щоб не тільки зберегти життя хворому, а і відновити його працездатність. Сучасна діагностика може бути тільки комплексною. Стандартний шлях первинного обстеження з захворюваннями легень – розпитування, фізикальне дослідження, рентгенографія легень. Але за один і тим же клінічним та рентгенологічним симптомом може ховатися цілий ряд хвороб, вимагаючи підчас діаметрального протилежного підходу. Навіть розвернутий клініко-рентгенологічний висновок іноді носить характер більш або менш обґрунтованого припущення, оскільки у ньому відсутній кінцевий фактор – гістологічна верифікація діагнозу. При диференціальній діагностики легеневих захворювань лікар повинен перед усім відповісти на два питання: є у даному випадку туберкульоз чи ні, а коли туберкульозу немає, то яка причина даного неспецифічного захворювання. Частіше приходиться вирішувати перше запитання, яке є найбільш важливим, – про наявність або відсутність туберкульозу. Крім того, кількість основних синдромів при туберкульозі не перевищує 10, а кількість неспецифічних легеневих захворювань у багато разів більша.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2061
Appears in Collections:Навчально-методичні видання. Кафедра фтизіатрії та пульмонології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Пособие - Внутрисиндромная диагностика.pdf6,89 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.