Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20404
Title: Вивчення впливу геомагнітної активності та атмосферного тиску на якість сну студентів-медиків
Authors: Кікош, К.Ю.
Якушев, Є.Д.
Черниш, Г.О.
Keywords: сон
вплив геомагнітної активності
вплив атмосферного тиску
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Кікош К. Ю. Вивчення впливу геомагнітної активності та атмосферного тиску на якість сну студентів-медиків / К. Ю. Кікош, Є. Д. Якушев, Г. О. Черниш // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 51.
Abstract: Розвиток інсомнії у студентської молоді обумовлено не тільки порушеннями режиму праці і відпочинку, але і залежить від впливу змін атмосферного тиску і геомагнітної активності, про що свідчило прогресування інсомнії в залежності від ступеню метеочутливості. Таким чином, виключити метеозалежність неможливо, але зменшити вплив на організм людини погодних умов реально, що безумовно призведе до нормалізації якості і характеру сну.
Description: У багатьох країнах світу проблема порушення сну – інсомнія – з кожним роком стає все більш гострою, причому це збігається з ростом патології центральної нервової та серцево-судинної систем і, як наслідок цих порушень, виникнення психічних розладів у людини (Федорова Н.В. та ін.., 2016). Розлади сну значно знижують якість життя, негативно впливають на розумову та фізичну працездатність, сприяють зменшенню пізнавальної мотивації у студентів і викладачів, що призводить до виникнення синдрому емоційного вигорання (Леонова А.С., 2017; Огнерубов Н.А. та ін.., 2017). Тривала, тобто хронічна інсомнія може призводити до змін особистості, соціальної дезадаптації та дістрессу (Немкова С.А. та ін.., 2015; Якупов Э.Я., 2016). Скорочення тривалості нічного сну (в сьогоденні практично на 1,5-2 години) та інсомнія, перш за все, є наслідком нестабільності соціально-економічного розвитку в ряді країн, загальної комп’ютеризації, засилля життя людини різноманітними електронними засобами масової інформації на фоні дефіциту часу. Особливо це стосується студентської молоді, яка навчається у медичних вищих навчальних закладах. За даними вітчизняних і зарубіжних наукових джерел, 35% дорослого населення сплять менше семи годин на добу, а четверта частина дорослого населення і підлітків мають проблеми зі сном (Хаснулин В.И.,2015; Недоруба Е.А. та ін.., 2015). Важливе значення в формуванні характеру і якості сну людини мають погодні умови, особливо сонячна радіація і коливання атмосферного тиску, які безпосередньо впливають на циркадні біоритми і проявляються в організмі у метеозалежних метеопатичними реакціями, які виявлені у більш ніж в 35% населення планети. За даними наукових джерел інформації питання впливу вище перерахованих метеорологічних факторів навколишнього середовища на характер і кількість сну студентської молоді потребує подальшого вивчення. Предметом досліджень, що є актуальними, стало виявлення впливу геомагнітної активності і атмосферного тиску на ступінь метеозалежності, що сформована раніше чи придбана в період акліматизації, серед молоді, яка піддається впливу цих факторів. Мета дослідження. Виявлення можливих причинно-наслідкових зв’язків між особливостями форм і характеру порушення сну у осіб молодого віку з різним ступенем метеочутливості.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20404
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-21-Кікош.pdf639,17 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.